Recenze: Novinka zadumaného Islanďana Ólafura Arnaldse

Ólafur Arnalds

Ólafur Arnalds Zdroj: olafurarnalds.com

Za novinkou Island Songs islandského hudebníka Ólafura Arnaldse stojí sedmitýdenní pouť po rodném ostrově, v jejímž rámci navštěvoval místně i žánrově vzdálené kolegy, aby s nimi natočil jedno ze svých nejlepších alb.

Nebývá zvykem psát samostatné recenze hudebního podkresu k filmům. Výjimku z pravidla představují jména z oblasti soudobé (či moderní) vážné hudby a minimalismu. Jedním z nich je i letos třicetiletý Islanďan Ólafur Arnalds: jeho skladby vždy měly scénický až cinematický nádech a v jeho diskografii bylo leckdy obtížné rozlišit řadové nahrávky od těch doprovázejících filmy.

Každá z Arnaldsových desek je odlišná. Doprovod k jinak nepříliš vydařenému snímku Gimme Shelter (2013) sestává z tichých útržků smyčců a akustických nástrojů, o tři roky starší k Another Happy Day převážně z delších, gradujících dynamických kompozic. Novinka Island Songs není ani soundtrackem (třebaže vizuální složka je pro ni neméně důležitá), ale ani řadovým albem. Arnalds na ní spolupracoval se sedmi islandskými hudebníky (na každé skladbě s jiným), ale i s dalším krajanem, režisérem Baldvinem Z. Ten každou autorskou spolupráci zaznamenal na filmový pás v podobě sedmi odlišně laděných videoklipů.

Díky rozdílnosti tvůrců, s nimiž se o skladby dělí, se zde na relativně krátké ploše proplétají snad všechny polohy Islanďanovy tvorby. Jakožto klasicky vzdělaný bubeník se Arnalds od počátku zhlédl v komorní hudbě a minimalismu, jeho skladby tvořily sporé, jednoduše, ale o to působivěji rozpracovávané motivy. Hlavním nástrojem mu byl klavír, respektive jeho kombinace s elektronikou, ale na deskách pozdějších vystřídal řadu dalších instrumentů.

Na novince vedle sebe stojí pestrá, ale přitom jednolitá směs od mluveného slova přes smíšený pěvecký sbor po harmoniku v netradiční roli podkladového nástroje až po minimalistické, nebo naopak popové momenty. Je to ale výrazný autorský rukopis, který celou deskou prostupuje a činí ji soudržnou a mimořádně působivou. Arnalds na vykonané pouti autorsky dozrál.

 

Ólafur Arnalds: Island Songs

Vydavatel: Vlastní on-line distribuce

Hodnocení: 80 %

Autor je spolupracovníkem redakce