RECENZE: Skotačivá historická satira od streamovací služby Hulu

The Great

The Great Zdroj: Profimedia.cz

The Great
The Great
3
Fotogalerie

Dlouho v seriálovém prostředí nevznikla satira, která by tak dobře bavila jako The Great neboli Veliká – smyšlený příběh o naivních začátcích budoucí ruské carevny Kateřiny Veliké na dvoře cara Petra III. (1728 až 1762). V komediálním dramatu z dílny americké streamovací služby Hulu v podání císaře a císařovny excelují Elle Fanningová a Nicolas Hoult (na snímku). Jejich interakce a konverzace nelze popsat jinak než jako umně vystřižený kozáček zatančený na tenkém ostří nože mezi inteligentní vtipností a přehnanou trapností.

Britský casting do seriálu dosadil kvalitní herce v podpůrných rolích, které divácký zážitek jen podtrhují – namátkou seriálový matador Adam Godley v roli popa „Archieho“ nebo nadaný Sacha Dhawan v roli hraběte Orlova.

Scenárista Tony McNamara zužitkoval žánrové zkušenosti ze svého posledního díla Favoritka, za něž byl v roce 2018 nominován na Oscara, a divákům naservíroval „favoritku na druhou“: více humoru, více satiry a ve výsledku i více vážných témat, která k divákovi promlouvají zpoza hravého příběhu o mladičké, sofistikované, avšak idealistické a naivní pruské šlechtičně, která to po svém příchodu na cizí dvůr s prapodivnou etiketou „už nemůže vydržet“. Jedinou její záchranou se tak stává příprava puče, který má ulevit nejen jí, ale i celému Rusku.

Všech deset dílů má podtitul „Občas pravdivá historie“. Znalý divák však musí více než přimhouřit oko nad tím, že si McNamara převelice vypomáhal tvůrčí svobodou. Ze skutečnosti v seriálu zůstávají maximálně jména postav a pár vybraných událostí, jako třeba snaha Kateřiny o naočkování dvora proti neštovicím, nákup nových sbírek umění či samotný akt převratu. Ve výsledku to ale nevadí, deset padesátiminutových dílů uteče jako voda a není nutné litovat jediného okamžiku stráveného před obrazovkou.

Všeobecně vřelé přijetí seriálu diváky i odbornou kritikou vedlo Hulu k objednání druhé série. Nezbývá než v duchu ruského dvora zvolat: „Huzzah!“ a doufat, že její přípravu neprodlouží nynější omezení kvůli pandemii.

The Great (Veliká)
(komediální drama, Velká Británie, 10 x 50 minut)

Režie: Matt Shakman
Scénář: Tony McNamara
Hrají: Elle Fanning, Nicholas Hoult, Florence Keith-Roach, Sebastian De Souza, Sacha Dhawan
Hodnocení: 80 %