Revolucionář Truffaz si dal pauzu

Eric Truffaz

Eric Truffaz Zdroj: Erictruffaz.com

Záhlaví novinky francouzského trumpetisty švýcarského původu Erika Truffaze klame tělem: revoluce se tentokráte nekoná. Dvaapadesátiletý hudebník v minulosti často vzhlížel k jiným žánrům a obzorům, na El Tiempo de la Revolución se vrací ke stylu, který jej proslavil nejvíce. Z jazzového podhoubí opět splétá hudbu fascinující barvami a hravostí.

Trilogie Benares – Mexico – Paris z roku 2008 završila snahy o nalezení nového výrazu spolupracemi s hudebníky s osobitým zvukem. Desky povahou spíše experimentální vždy přerušovaly proud interpretových řadových alb spíše tradičního ražení. Experimenty lákaly spíše vyhraněnější, alternativní publikum, věhlas mu však vynesly nahrávky, na nichž vytvořil vlastní hudební svět.

Na (acid) jazzové základy narouboval jedinečný styl, v němž se uplatnil jeho nezměrný talent. Ale zároveň v něm zůstalo i dost prostoru pro spoluhráče, improvizaci a pěvecké hosty. Novinka tedy pokračuje v linii alb jako Arkhangelsk nebo The Walk of the Giant Turtle, která jazz pojí s písničkami, popovými melodiemi a strukturami. Zachována zůstala barevnost a hravost, absence striktních pravidel i profesorských brýlí. V žádném případě ale deska nedosahuje vyrovnanosti i čerstvého závanu obou zmiňovaných alb.

* Erik Truffaz: El Tiempo de la Revolución Vydavatel: Blue Note, 2012 Hodnocení: 70 % ———-
**