Roztocké muzeum představí výstavu komiksů o odboji

výstava Ještě jsme ve válce

výstava Ještě jsme ve válce

Po výstavě v Poslanecké sněmovně míří výstava „Ještě jsme ve válce – Příběhy 20. století“ do Středočeského muzea v Roztokách u Prahy. Zde bude poprvé k vidění pro širokou veřejnost, vernisáž proběhne 24. května a výstava potrvá až do 2. září 2012. Občanské sdružení Post Bellum touto formou představuje příběhy a skutečné osudy lidí, kteří bojovali s totalitními režimy 20. století.

Tři scénáristé. Třináct špičkových českých a slovenských výtvarníků. Třináct komiksů nakreslených podle vyprávění třinácti skutečných lidí. Třináct strhujících příběhů z válečné fronty, koncentračních táborů, komunistických kriminálů i prostředí Státní bezpečnosti.

Příběhy, s nimiž se setkáte na panelech výstavy, zaznamenali dokumentaristé z neziskové organizace Post Bellum v rozmezí let 2001–2011. Sdružení Post Bellum natáčí s pamětníky rozhovory, které pak ukládá na internetový portál Paměť národa. Kompletní komiksové příběhy pamětníků, jejichž zkrácené verze jsou obsahem výstavy, naleznete ve stejnojmenné knize „Ještě jsme ve válce – Příběhy 20. století“.

Výstava je připravena ve spolupráci se sdružením Post Bellum, Ústavem pro studium totalitních režimů a Českým rozhlasem – Rádio Česko, za podpory nadace Crocodille a dalších.