Seance s Vítem Soukupem vyvolává romantické běsy

Z výstavy Víta Soukupa

Z výstavy Víta Soukupa Zdroj: Foto Galerie Divus

Ačkoli nikdy nebyl ani nominován na Cenu Jindřicha Chalupeckého, patřil Vít Soukup k nejvýraznějším českým výtvarníkům přelomu devadesátých a „nultých“ let. Maloval jako o život a o život tu skutečně šlo. Dredatý malíř a filmař s pohledem, ve kterém se zrcadlilo něco z Kurta Cobaina, zemřel před pěti lety vlastní rukou. Výstava v galerii Divus s fatálním názvem Všechno, co zbylo představuje skutečně veškerou Soukupovu zachráněnou pozůstalost.

Mnohé jeho významné obrazy, ba celé cykly, byly poztráceny, rozkradeny či jednoduše nevráceny. „Tím, že se jeho dílo nepodařilo podchytit v době, kdy zemřel, přišli jsme o jednu z nejvýznamnějších figur současného českého výtvarného umění,“ říká rozmrzele kurátor výstavy Ivan Mečl.

Tuto expozici pak označuje za trucvýstavu poté, co se ukázalo, že plánovaná posmrtná retrospektiva v Galerii hlavního města Prahy byla jen vzdušným zámkem. „Snad se nám podaří dohledat další ztracená díla a připravit velký katalog,“ naznačuje Mečl plány do budoucna.

Chlapecká romantika ve zvláštním světle

Soukupova plátna jsou něčím, kolem čeho se nedá jen tak bez povšimnutí projít. Nejsou ani nesrozumitelným kódem pro znalce. Základem je víceméně realistická malba, technicky velmi dobře zvládnutá. Mnohé obrazy tematizují chlapeckou romantiku, kovboje, indiány, příběhy z dobrodružných knih, kterých po sobě malíř zanechal velkou knihovnu. Zároveň je to ale svět viděný v podivném, nepravidelném zrcadle z kabinetu Davida Lynche.

Postavy jsou prodchnuty skrytým běsem a často mají zachovány neforemné tváře hliněných panáčků, které malíř vytvářel a používal jako modely k malování. V jiných dílech se proměnlivý tvůrce věnoval intimitě a tajemnu všedních věcí kolem nás. Zdá se, že pudink s broskvemi do těsného sousedství s drsnými hraničáři i sochou Dartha Vadera patří – obojí zůstalo zachyceno na citlivém filmu chlapeckých vzpomínek.

Soukupova malá retrospektiva je jedním z nejvýraznějších počinů hravé a objevitelské galerie sídlící v budově bývalých Elektrických podniků u metra Vltavská. Poslední den výstavy, 15. března, zde proběhne vzpomínkový večer.

Vít Soukup: Všechno, co zbylo Galerie Divus Výstava trvá do 15. března Hodnocení: 90 %