Snímky Jiráského a Sedláčka mají nejvíc nominací na ceny kritiků

Film

Film

(VIDEO) Filmový debut Poupata režiséra Zdeňka Jiráského a snímek Rodina je základ státu režiséra Roberta Sedláčka získaly po osmi nominacích na Ceny české filmové kritiky. Vítězové budou vyhlášeni 14. ledna v pražském klubu SaSaZu.

V počtu nominací jsou na dalších místech filmová adaptace kultovního komiksu Alois Nebel režiséra Tomáše Luňáka a snímek Nevinnost režiséra Jana Hřebejka - nominovány byly v pěti kategoriích. Tři nominace má snímek Osmdesát dopisů Václava Kadrnky, dvě naděje na ocenění dostal Dům Zuzany Liové a jednu nominaci film Alice Nellis Perfect Days - I ženy mají své dny.

Na nejlepší dokument byly nominovány snímky Divadlo Svoboda společnosti Endorfilm režiséra Jakuba Hejny, Pod sluncem tma společnosti Hypermarket Film režiséra Martina Marečka a snímek dokumentaristy Víta Klusáka s názvem Vše pro dobro světa a Nošovic, který vznikl ve společnosti Hypermarket Film.

Trailer k filmu Poupata

Ceny české filmové kritiky, jimiž chtějí filmoví novináři a publicisté ocenit nejlepší kinematografické počiny roku 2011, budou vyhlášeny podruhé. „V těchto dnech jsme sečetli hlasy prvního kola, z nějž vzešly nominace v celkem jedenácti kategoriích,“ uvedla Helena Uldrichová z České filmové komory.

Seznam hlasujících čítá podle ní 58 filmových kritiků a publicistů. V prvním kole hlasovalo 51 lidí, což je 88 procent.

„Sedm publicistů se letos vzdalo účasti - buď z důvodu konfliktu zájmů (PR zastoupení některého titulu), či vzhledem k tomu, že neviděli všechny domácí snímky a chtějí se zúčastnit hlasování až v dalších letech, kdy budou mít na přípravu více času,“ dodala Uldrichová s tím, že druhé kolo hlasování, z nějž vzejdou definitivní výsledky, bude uzavřeno počátkem ledna.

Trailer k filmu Rodina je základ státu

Novináři posuzovali 25 hraných filmů, které měly letos distribuční premiéru a včas nahlásily její termín do databáze Unie filmových distributorů, a 21 filmů dokumentárních.