Šokující Kim Ki-duk porazil mistrovského Andersona

Režisér Kim Ki-duk (uprostřed)

Režisér Kim Ki-duk (uprostřed) Zdroj: Profimedia.cz

Novinka korejského režiséra Kim Ki-duka Pieta překvapivě získala Zlatého lva 69. ročníku benátského festivalu. Výbušná náboženská alegorie o násilí a chudobě, v níž se známý a v Česku oblíbený filmař vrací ke svému expresivnímu šokujícímu stylu, tak odsunula kritiky milovaný a preferovaný opus Paula Thomase Andersona The Master.

Drama o vzniku náboženské sekty v poválečné Americe, inspirované zakladatelem scientologie L. Ronem Hubbardem i kusem života Johna Steinbecka, získalo alespoň Stříbrného lva za režii. Anderson, autor Magnolie či Až na krev tím zkompletoval svou pozoruhodnou sbírku sošek ze všech třech velkých festivalů. Master dostal i Volpiho pohár pro nejlepšího herce. Ten společně patří Philipu Seymouru Hoffmanovi a Joaquinovi Phoenixovi, který ještě před čtyřmi lety vyhrožoval, že končí s herectvím.

Cenu poroty udělila jury vedená americkým režisérem Michaelem Mannem druhému dílu trilogie o třech sestrách Rakušana Ulricha Seidla. Snímek nazvaný Ráj: Víra vypráví o oddané katoličce, které se do života vrátí postižený muslimský manžel. Předchozí díl Ráj: Láska o sexuálním turismu soutěžil letos v Cannes.

Francouz Olivier Assayas se vrátil k době, v níž se odehrával jeho předchozí životopisný epos Carlos, a jeho částečně autobiografická novinka Něco ve vzduchu vzdává poctu studentskému aktivismu sedmdesátých let. Odvezl si díky ní cenu za scénář. Nejlepší herečkou byla zvolena mladá Izraelka Hadas Jaronová, z filmu Fill the Void o domluveném manželství v chasidské židovské komunitě.

Očekávaný epos Terrence Malicka, který uznávaný režisér natočil pouhý rok po Stromu života, se opět dočkal rozporuplného přijetí. To the Wonder, rozmáchlou meditaci o bohu a lásce s řadou hollywoodských hvězd, v Benátkách kritici vybučeli. Strom života vyvolal loni v Cannes podobnou reakci, a přesto festival vyhrál, novinka ale tentokrát nepřesvědčila ani porotu.

Ohlasy na letošní soutěž jinak vyzněly spíše pozitivně. Ocenily pestrost soutěže, v níž se velká jména potkala se zajímavými nováčky. Staronový ředitel Alberto Barbera nezapomněl na slib, že Benátky se budou snažit vrátit od nafouklosti a šílenství kolem celebrit k relevantním filmům, podobné fiasko jako loni kolem Madonnina filmu W. E. se tedy neopakovalo.

***

Benátský filmový festival Zlatý lev Pieta (režie Kim Ki-duk) Stříbrný lev za režii Paul Thomas Anderson (The Master) Zvláštní cena poroty Ráj: Víra (režie Ulrich Seidl) Nejlepší herec Philip Seymour Hoffman & Joaquin Phoenix (The Master) Nejlepší herečka Hadas Jaronová (Fill the Void) Nejlepší scénář Olivier Assayas (Něco ve vzduchu) Pramen MFF Benátky