Stále křehčí hlas Alicie Keys se vrátil v kabátu plném nových vlivů

Alicia Keys

Alicia Keys Zdroj: Profimedia.cz

Zpívá-li nekorunovaná královna současného R&B Alicia Keys v úvodu novinky Girl on Fire o tom, že „již není, kým bývala“, platí to zejména pro texty. Od vydání předchozí desky The Element of Freedom se stala manželkou i matkou, a přestože její hudební talent díky spolupracím s jinými interprety přeskočil i do nových žánrů, je novinka v určitém smyslu návratem ke kořenům.

Alicia Keys na přebalu svého alba Girl on FireAlicia Keys na přebalu svého alba Girl on Fire | Repro E15

I přes nepřeberný zástup hostů – jen na produkci se jich podílely dvě desítky – se novinka může pochlubit strohým zvukem. Díky němu působí směs klasického i moderního R&B se stejně „černými“ baladami uceleným dojmem, v popředí nadále stojí zpěvačka, její plný, přitom stále křehčí hlas, a především klavír, interpretčino poznávací znamení.

Proměnila se průvodní nálada: zatímco The Element of Freedom se více otevíralo střednímu proudu, přinášelo konvenčnější taneční muziku, i když zároveň obnažovalo i její kořeny. Novinka je albem spíše osobním, podobně jako zpěvaččiny desky rané, je osobní výpovědí, tentokrát spojenou s nadhledem mateřství a dospění.

Hosté jsou hosté, nikoli vymítači bezradnosti

Brand New Me je příspěvkem k nevyčerpatelnému tématu rozchodů, Not Even the King pak tisící variací na „lásku mocnější než peníze“, obé tedy svého druhu žánrové standardy. Témata možná banální, ale v podání Alicie Keys prožité, odžité, s vášní i nadhledem. A především uvěřitelné: zpěvačce slova uvěříte i proto, že je napsala sama, stejně jako hudbu. Ani hosté nejsou tradičním zástupem vymítačů bezradnosti a marketingovými visačkami, ale hosty v pravém slova smyslu: přijdou, přispějí, aniž by měli domácnost třeba přemalovávat k obrazu svému.

Během tříleté tvůrčí pauzy Alicia Keys vstřebala mnoho nových vlivů (hip hop, minimalistická taneční elektronika), které na novince dokázala nenásilně propojit s pro ni tradičním výrazem. Deska tak zní organicky a všelijak, jen ne nudně, což se ani jedno nedá říci o většině současné R&B produkce.

Alicia Keys: Girl on Fire

Vydavatel: RCA, 2012 Hodnocení: 70 %