V pražském kině Světozor proběhne první Festival íránských filmů

Film

Film

(VIDEO) Od příští středy ovládnou prostory pražského kina Světozor íránské filmy. První Festival íránských filmů zahájí drama režiséra Asghara Farhadiho Rozchod Nadera a Simin. Hlavním cílem festivalu je podle organizátorů seznámení českých diváků se současnou íránskou filmovou tvorbou. Informuje o tom agentura Mediafax.

„Jsme velice rádi, že se nám naskytla příležitost uskutečnit první ucelenou přehlídku také v České republice,“ vysvětlil hlavní organizátor festivalu Kaveh Daneshmand. Snímky tak mají filmovým fanouškům přiblížit nejen íránskou uměleckou tvorbu, ale také život a charakter tamní kultury.

Organizátoři nabízí v kině Světozor 16 projekcí současné íránské kinematografie. Filmy vzbudily zájem nejen v Íránu, ale i na nejprestižnějších filmových přehlídkách, jakými jsou Berlinale, festivaly v Cannes, Benátkách nebo Moskvě.

Trailer k filmu Rozchod Nadera a Simin

Například zahajovací snímek Rozchod Nadera a Simin vypráví příběh manželů, kteří stojí před nelehkým rozhodnutím. Mají se odstěhovat do zahraničí, kde by jejich dcerku čekala lepší budoucnost, anebo zůstat v Íránu a postarat se o mužova otce, který trpí Alzheimerovou chorobou.

Situace se ještě vyhrocuje, když muž najme mladou pečovatelku. Za necelý rok svého putování po festivalech a kinech posbíral snímek mnoho ocenění, jako například Zlatého medvěda za nejlepší film na Berlinale a je také velkým favoritem na prestižních filmových cenách Zlatý globus a Oscar.

Za dramaturgií festivalu stojí produkční skupina Tokada Productions. Festival představí kromě Farhadiho díla takových režisérů a režisérek, jako jsou Niki Karimi, Kambuzia Partovi, Rakhshan Bani-Etemad, nebo dokumentaristů Pirooze Kalantariho či Kamrana Shirdela.