Valašský zpěvák Segrado vydal své druhé sólové album. Civilní a nenucené

Segrado

Segrado Zdroj: profimedia.cz

Valašský zpěvák a herec František Segrado vydal ve svých třiašedesáti letech druhé sólové album.

Vsetínský rodák František Segrado je stále poněkud nedoceněný zjev tuzemské alternativní scény, ačkoliv potom, co jej objevili Michal Horáček a Jaroslav Svoboda pro jejich čtrnáct let staré album Tak to chodí, to vypadalo pro umělce s charakteristickým chraplavým hlasem na širší publicitu.

Nestalo se. Nicméně tři roky po svém debutovém a ceněném albu složeném z písní Michala Horáčka nyní přichází s druhým, nazvaným V paralelním vesmíru. Písně na něj tentokrát pro třiašedesátiletého zpěváka s civilním, přirozeným projevem a nadprůměrným citem pro atmosféru napsali jeho přátelé Radůza, Xavier Baumaxa, Milan Vyskočáni, Petr Linhart, Oldřich Janota či režisér Dodo Gombár, v jehož inscenacích Segrado účinkoval.

Třináct písní o životě, lásce, vztazích a vůbec o světě kolem se přes různorodé autory nese v podobném duchu. Někdy melancholickém, jindy jemném a poklidném, jako když se člověk dívá z okna na mírný déšť padající z mraků. Výjimkou mezi nimi je téměř ryzí country Když jsem se narodil, sníh byl zelený, v níž popisuje, jak otec „po valašsku“ slavil jeho narození v roce 1955 známou lihovinou právě zelené barvy.

Většina písní má stylově nejblíže k jemnému bigbítu, v baladě Po břehu Dyje si ale vystačí téměř jen s pianem a s houslemi. V několika písních se blýskne saxofon dodávající písním až zasněný nádech jako v Chtěl jsem ti říct a v závěrečné Kdy přijde klaun.

Vrcholem alba je pak jediný duet, a to s krajankou z Valašska a jedinou českou zpěvačkou oceněnou filmovým Oscarem za hudbu Markétou Irglovou, v němž milostná píseň po pomalém úvodu graduje opravdu výrazným refrénem. Možná není nové album – honosící se na obalu i vevnitř nádhernými fotkami Jindřicha Štreita – tak úderné a šansonové jako tři roky starý debut nazvaný tehdy lakonicky Segrado. A možná ani toto album jej nevynese k větší popularitě. Ale pominout jej by byla škoda.

František Segrado:
V paralelním vesmíru

Vydal: Full Moon Agency
Délka: 51:01
Hodnocení: 70 %