Vlka ze seriálu Jen počkej, zajíci! čeká odvykačka nebo zákaz

Seriálový vlk je silným kuřákem, odvykání pro něj bude těžké

Seriálový vlk je silným kuřákem, odvykání pro něj bude těžké

Ruské státní úřady řeší úsměvný problém. Hrozí, že se na obrazovky ruské televize už nebude smět podívat vlk s cigaretou z dobře známého ruského dětského seriálu Jen počkej, zajíci! Podle úřadů by mohl jeho zlozvyk poškodit zdravý vývoj nejmladší generace.

Zda je možné ukazovat dětem necenzurovaný seriál Jen počkej zajíci řeší v těchto dnech mediální skupina TMK-Media s ruskou dolní komorou parlamentu a dalšími státními orgány. Není zatím jasné, jestli bude třeba vlkovy kuřácké scény ze seriálu vystříhat či počítačově upravit.

„Na to, že vlk je záporná postava, ke které patří zlozvyk, se shodnou zástupci televize i nejvýznamnější moskevská dětská psychiatrička Anna Portnovová.

„Nelze zakazovat pohádky a kreslené seriály se zápornými hrdiny. Na Jen počkej, zajíci! jsem vyrostla a nechápu, kvůli čemu by měl být pro děti závadný. Vlk je antihrdina - nikdo se s ním neztotožňuje, je příkladem špatného chování a děti tomu rozumí,“ sdělila agentuře Interfax.

Seriál "Jen počkej, zajíci!" se dostal i na sovětské známkySeriál "Jen počkej, zajíci!" se dostal i na sovětské známky | Wikimedia CommonsAnimovaný seriál Jen počkej, zajíci byl ve své době nesmírně populární a dostal se i na sovětské poštovní známky

Seriál Jen počkej, zajíci! je v České republice dobře známý, jeho první díl natočili v Sovětském svazu v roce 1968 a byl vysílán ve 102 zemích světa. V roce 2006 diváci spatřili zatím poslední díl - vlk v něm přestal kouřit, žvýká.

V souvislosti se seriálem stojí za zmínku, že výtvarník Svetozar Rusakov si za vzor pro záporného kouřícího vlka vzal gaunera, který ho v Novosibirsku ve válečném roce 1941 předběhl ve frontě na lístky do kina.