Zazpívejte si v dešti. Je to krásné

Zpívání v dešti

Zpívání v dešti Zdroj: E15

Ikonický muzikál MGM vznikl sice již v roce 1952, ale ve své době nezpůsobil takovou senzaci jako mnoho jeho konkurentů. Avšak od té doby jeho popularita mezi širokým publikem a filmovými teoretiky jen stoupá. Již dlouhá desetiletí platí za nejlepší filmový muzikál vůbec (a reálně mu konkuruje snad jedině West Side Story), zároveň je také jedním z klíčových filmů o dějinách filmu a inspiruje stále nové tvůrce, což dokládá veleúspěšný oskarový hit The Artist.

Slavný snímek režírovaný Stanleyem Donenem a hlavní hvězdou, Genem Kellym, konečně vychází na Blu-rayi, a tak barvitou a sytě barevnou podívanou člověk jen tak nevidí.

Kultovní snímek je výsledkem paradoxu. Původně šlo o takzvaný „juke box“ muzikál, v němž měly hlavně zaznít v té době populární písně v podání slavných hvězd. Vše ostatní jako příběh, postavy a myšlenky měly být vedlejší. Jenže všichni tvůrci se asi chtěli vytáhnout, proto napsali krásný příběh z éry pozdního němého Hollywoodu a nástupu zvuku. V té době se také střídaly hvězdy, jedny uvadaly, druhé čekala raketová kariéra.

V tom je The Artist zcela stejný, byť hlavní role prohazuje. Zároveň scenáristé do snímku propašovali spoustu vtípků odkazujících na Hollywood a k hlavním tématům snímku se přidalo velké hollywoodské tajemství: všechno je jen iluze (viz kouzelná scéna v šedivém hangáru, z nějž se během minuty stane pobřeží se zapadajícím sluncem).

K tomu přidejme spoustu geniálních pěveckých a tanečních scén a Gena Kellyho tancujícího a zpívajícího v dešti a nezapomenutelný film je na světě.

Tvůrci Blu-raye skvěle vyčistili obraz a vrátili té opulentní podívané donedávna trochu zašlé barvy. Divák tak ještě více ocení práci kostymérů a art directorů tvořících jednotlivé scény, v nichž neskuteční tanečníci vyluzují jedno taneční kouzlo za druhým. Nutno dodat, že často v jediném záběru, což i šedesát let od vzniku budí nadšení.

Disk nabídne téměř hodinový bonus, v němž se dnes slavní tanečníci a zpěváci k odkazu Zpívání v dešti a Genea Kellyho přihlašují. Bez nich by nebyla Paula Abdul (a bez ní pravděpodobně Michael Jackson), nevznikl by jeden z nejpopulárnějších popkulturních fenoménů posledních let – seriál Glee, ani série High School Musical.

Zpívání v dešti je povinnost pro každého znalce filmu, a jak někdo správně podotkl: kdo nemá rád Zpívání v dešti, nemá rád film. Aktuální Blu-ray je skvělou možností, jak to zjistit.