Zběsilá a veselá jízda vánočním dojetím i satirou

Vysloužilý děda a jeho nešikovný vnuk hodlají doručit zapomenutý dárek v animované vánoční komedii s britským šmrncem

Vysloužilý děda a jeho nešikovný vnuk hodlají doručit zapomenutý dárek v animované vánoční komedii s britským šmrncem Zdroj: falcon

Santa Claus, počítačově naanimovaný s kulatým nosem a červenobílou vizáží z reklamy na Coca-Colu, jako každý rok rozdává dárky. Když ale na jednu holčičku zapomene, jeho mladší syn se vydá vytoužené kolo odevzdat za něj. Že by další povinný americký vánoční animák pro děti? Ne tak docela.

Velká vánoční jízda začne akční nadílkou, která vypadá jako efektní militaristická operace Vánoce. Skřítci-pomocníci mají lepší trénink než speciální vojenské jednotky, a když Santovi hrozí, že by mohl probudit dítě a být spatřen, z velína na severním pólu jeho starší syn řídí záchrannou operaci. Skoro jako by Santa nalehl na minu a nikoli na zvířecí farmu vydávající po zmáčknutí zvuky. Ano, Velká vánoční jízda není průměrný americký animák, ačkoliv je k němu přilepený vánoční klip Justina Biebera. Už jen proto, že ji z větší části natočili Britové.

Konkrétně slavné studio Aardman, tvůrce milované dvojice Wallace a Gromit či ovečky Shaun. Jeho počítačový animák na rozdíl od nich postrádá onen neodolatelný originální plastelínový vzhled. I když si s 3D umí hrát, třeba tím, že řadu záběrů snímá seshora, tentokrát se vyděluje především scenáristickými nápady a počtem vtipů, odkazů a parodií. Až si možná pohádku užijí víc dospělí, kteří jediní zalitují, že v českých kinech není žádná kopie s původními hlasy britských hvězd Jamese McAvoye, Billa Nighyho a Hugha Laurieho.

Dospělí lépe pochopí a ocení přítomnou satiru na mašinerii Vánoc, které budoucí rádoby-Santa z nostalgické akce zprofesionalizoval k odtažité technické dokonalosti. Na hesla vyzývající k pospolitosti a míru a na vánoční dojetí nakonec samozřejmě také dojde. Ale až potom, co celý film sledujeme tři generace Santů, kteří na sebe vzájemně žárlí. Každý z nich se až do smířlivého závěru řídí vlastním egem, tedy kromě hlavního hrdiny, bezelstného a okatě neschopného nešiky Arthura. Tomu by opravdu zlomilo srdce, kdyby se měla jedna holčička probudit doma v Anglii bez dárku, i když pro ostatní v celkovém počtu dětí představuje jenom zanedbatelnou setinu procenta.

Arthurova odysea s doručením dárku, při níž mu pomáhají zábavně vyšinutý děda, jeho senilní sob a jedna aktivní skřítčí holka s punkovým účesem a schopností zabalit cokoliv na tři tahy, překypuje detaily, vtipy a zběsilou akcí, do níž se zapojí ještě i světoví státníci. Je tedy přesně taková, jak slibuje český název. Velká vánoční a veselá jízda. Autorka je spolupracovnicí redakce

===== Velká vánoční jízda ===== (animovaný, Velká Británie, USA, 94 minut)
Režie: Sarah Smithová
Mluví (v českém znění): Matouš Ruml, Bohuslav Kalva, Lukáš Hlavica, Jiří Hromada
Premiéra: 8. prosince
Hodnocení: 80 %