Zlatý medvěd Shakespearovi v italském vězení

Vítězní klasici. Bratři Paolo a Vittorio (vpravo) Taviani unikátně zpracovali svého oblíbeného Shakespeara a získali za to Zlatého medvěda

Vítězní klasici. Bratři Paolo a Vittorio (vpravo) Taviani unikátně zpracovali svého oblíbeného Shakespeara a získali za to Zlatého medvěda Zdroj: reuters

Novinka bratrů Tavianů César musí zemřít vyhrála 62. ročník prestižního filmového festivalu Berlinale. Svou první cenu více než osmdesátiletí matadoři italského filmu v Berlíně získali už v roce 1972. Jejich film působivě spojuje Shakespearovu tragédii o zavraždění římského vládce s pocity vězňů, kteří ji ve zjednodušené formě inscenují ve vězení. Spojuje i fikci s pravdou, řada představitelů filmu skutečně stále sedí za mřížemi.

Na Barbaru, pozvolné drama o doktorce, která plánuje emigraci z NDR, tipovanou na zisk Zlatého medvěda o něco víc, zbyla jedna ze stříbrných sošek. Za nejlepší režii si ji odváží Christian Petzold. Velkou cenou porota, kterou letos vedl britský mistr sociálních dramat Mike Leigh, podle očekávání upozornila na maďarský Jenom vítr. Film, v němž Bence Fliegauf umělecky zpracovává útoky, jež před pár lety stály životy několika maďarských Romů, získal i mírovou cenu a cenu Amnesty International.

Naprázdno nevyšel ani další favorit kritiků a držitel ceny FIPRESCI, portugalské Tabu. Černobílý film Miguela Gomese ve formátu 4:3, jehož druhá polovina podává drama vášnivé lásky bez dialogů, pouze s vypravěčem mimo obraz, dostalo cenu Alfreda Bauera udělovanou za inovaci. Portugalci, jejichž kinematografie momentálně jako celá země trpí nedostatkem financí, slaví i nejlepší krátký film Rafa.

Alespoň zvláštní uznání zbylo na Sestru, švýcarské „vertikální“ drama ve stylu bratří Dardenneů o dvanáctiletém osamělém klukovi, který jezdí do luxusního lyžařského rezortu krást věci a snít o lepším životě. Za umělecký přínos byl vybrán německý kameraman čínského historického eposu Pláň bílého jelena Lutz Reitemeier. Nejlepší herečkou se stala teprve čtrnáctiletá Rachel Mwanzaová za roli konžské dívky donucené stát se dětským vojákem v kanadské Válečné čarodějnici. Mwanzaová přitom předtím nikdy nehrála a ještě před pár lety žila na ulici.

Filmový debut přinesl cenu i dánskému herci Mikkelu Boe Folsgaardovi, který v historickém dramatu Královská aféra zaujal rolí psychicky narušeného panovníka Kristiána VII. Dánsko-švédsko-česká koprodukce natáčená i v Ledči nebo Kroměříži bodovala i za nejlepší scénář. Jako nejlepší debut zvláštní porota nevybrala česko-slovinskou Příliš mladou noc, ale nizozemský příběh desetiletého chlapce bez matky Kauwboy, zároveň vítěze sekce filmů pro děti Generace K+.

Výsledky Berlinale

(vybrané kategorie)

Zlatý medvěd

» César musí zemřít (režie Paolo a Vittorio Taviani)

Velká cena poroty

» Jenom vítr (režie Bence Fliegauf)

Nejlepší režie

» Barbara (režie Christian Petzold)

Nejlepší scénář

» Rasmus Heisterberg a Nikolaj Arcel (Královská aféra)

Ženský herecký výkon

» Rachel M wanzaová (Válečná čarodějnice)

Mužský herecký výkon

» Mikkel Boe F olsgaard (Královská aféra)

Autorka je spolupracovnicí redakce