Kutnohorští telefonují v autech

Kutnohorská policie zastavila během hodiny šest aut, v nichž řidiči při jízdě telefonovali.

Sedmička v pátek 25. září večer sledovala v Kutné Hoře policejní kontrolu, která se zaměřila na řidiče telefonující za volantem.

Tisícikorunových pokut za držení mobilu v ruce padlo během hodiny šest.

Dopravní hlídka vytipovala dvě místa, kde řidiče nedbalé zákona mohla kontrolovat. Nejprve policisté zastavili naproti divadlu v Masarykově ulici, po půl hodině přejeli ke kutnohorským kasárnám.

S mobilem kolem divadla

Masarykovou ulicí projel kolem divadla telefonující řidič, ještě než si hlídka stačila obléct reflexní vesty a připravit kameru a dalekohled.

Po čtvrt hodině policisté zastavili prvního řidiče nedbalého zákona. Muž ze žluté dodávky jedoucí z centra neprotestoval, přestupek přiznal a zaplatil pokutu.

Za dalších patnáct minut stavěla hlídka dvě auta jedoucí od Sedlce. Řidič třetího, z červeného Peugeotu, se snažil s policisty dohadovat, ale hlídka dalekohledem viděla, že telefonoval.
Během půl hodiny projelo kolem divadla ve směru do centra Kutné Hory 122 aut.

Cestou na další místo, kde se policisté chystali kontrolovat, podpraporčík Novosád viděl v protisměru telefonujícího řidiče a nadstrážmitr Lucie Ďoubalová to potvrdila.

Jen jsem mobil držel

Na nejbližší křižovatce otočili policejní auto a rozjeli se za řidičem v zelené Octavii nedodržujícím zákon. „Jen jsem mobil držel v ruce, netelefonoval jsem, vymlouval se řidič. Jenže měl smůlu.

„Podle zákona stačí, když řidič za jízdy telefon drží v ruce. Nemusí telefonovat, přestupek udělá, i když čte nebo píše SMSky,“ vysvětlil Novosád.

„Za přestupek dostane pokutu tisíc korun a k tomu tři trestné body,“ řekl Novosád.

U kasáren, kde hlídka hlídala další půlhodinu, zastavila dva telefonující řidiče. Po pěti minutách muže v modré Felicii a o chvíli později červený Daf. Oba řidiči zaplatili pokutu na místě.

„Jak je tady daleko vidět, tak na sebe blikají,“ všimla si pak solidarity řidičů Ďoubalová. Kolem hlídky projelo za půl hodiny 137 aut.