Lapčíková se vrací do Kladna. S jazzem

Zuzana Lapčíková bude hrát se svým Kvintetem úspěšných jazzových muzikantů poprvé v Kladně.

Jako gymnazistka vyhrála Zuzana Lapčíková v Kladně soutěž Lidových škol umění ve hře na cimbál. „Koncertovala jsem s cimbálem na mnoha místech světa a neumím popsat, jak se to stalo. I tentokrát mě nějaká náhoda vede do Kladna,“ říká Lapčíková.

V Divadle Lampion vystoupí 10. října. Koncert má název Podmanivá syntéza moravského folkloru a moderního jazzu a odráží spojení cimbálu a jazzu. „Vyrostla jsem v tradičním prostředí vesničky na uherskohradišťském Dolňácku. A už dvacet let brouzdám po jazzových pódiích. Suma prožitých zkušeností se odráží v každém z mých koncertů,“ říká Lapčíková s tím, že nyní navíc může koncertovat s česko-moravsko-slezsko-slovensko-romským kvintetem. „Říkáme mu Kapela snů. Jeho členové jsou úžasné hudební osobnosti,“ podotýká muzikantka.

Zuzana Lapčíková byla nominovaná třeba na cenu Alfréda Radoka 2006 a získala Cenu za autorské dílo na Soutěžní přehlídce současné taneční tvorby 2008. Mezi její poslední počiny patří kompozice oratoria Orbis pictus na texty J. A. Komenského, které mělo loni světovou premiéru na Mezinárodním hudebním festivalu Smetanova Litomyšl.
Koncert začíná v osm hodin, vstupné je 180 až 250 korun.