Lásko má, já stůňu. Na Hluboké

Dva slavné muzikály se v létě vystřídají na nádvoří zámku Hluboká. Červenec ji promění v Karlštejn a srpen rozehraje příběh Romea a Julie.

Pro jihočeské publikum jsou letošní prázdniny zřejmě poslední šancí vidět v hlubockém zámku úspěšné muzikály, které nastudovalo Divadlo Hluboká nad Vltavou. Zatímco Jedna noc na Karlštejně se tam letos vrátila po třech letech, Romeo a Julie nádvoří obývali minulé dvě sezony. „Oba tituly tady uvádíme letos asi naposledy, máme nabídky do Prahy. Pro hlubocký zámek chceme připravit něco jiného,“ vysvětluje producent a herec Zdeněk Pikl.
Půvabná hříčka Jaroslava Vrchlického vypráví o císaři Karlu IV. a jeho hradu Karlštejn, na němž nesměly přebývat ženy. Libreto napsal Petr Markov a hudbu složil Zdeněk Barták. V muzikálu jsou zcela jiné písničky než ve známém filmu. Letos je herci poprvé zpívají živě, dřív se mohli opřít o playback. „Je to těžké, ale text je krásně napsaný a dobře plyne. A Eliška mě při zpěvu drží,“ řekl představitel Karla IV. Aleš Chrt. Film Noc na Karlštejně prý miluje, dokonce v jedné z divadelních verzí ztvárnil jeho děda Buška z Velhartic. Chrt hrál na Hluboké Karla IV. od začátku muzikálové éry. „Na jeho návrat jsem se moc těšil,“ přiznává charismatický muž, který je ochotníkem už dvacet let. Jako Eliška Pomořanská nastoupila na scénu stejná zpěvačka jako před třemi lety. A přesto trochu jiná. Ivana Plachá se totiž vdala, nedávno se stala maminkou a začala užívat umělecké jméno Ivanne, které uplatňuje i jako muzikoterapeutka. „Všechny tyto změny do mě vnesly klid a jistotu. Cítím se přirozeně, jsem uvolněnější a víc si to užívám,“ shrnula. Líbí se jí hlavně rvačky se zbrojnoši a všechny scény s císařem.
Představitele některých rolí divadlo opět hledalo konkurzem, do něhož se přihlásilo asi šedesát lidí z celé republiky. Ansámbl je početný, při Jedné noci na Karlštejně se na scéně objeví šestadvacet lidí a příběh Romea a Julie přivádí na pódium osmačtyřicet herců, tanečníků a pěvců. Jsou mezi nimi umělci z Jihočeského divadla a opery v Plzni i řada konzervatoristů a dalších studentů. Více info a termíny představení naleznou zájemci na www.divadlohluboka.cz.