Legenda s čírem dnes ukáže, že punk není mrtvý

Brněnský koncert skotské punkové skupiny The Exploited začíná v osm hodin večer v Semilasse.

Skotská skupina The Exploited je živoucí legendou punku už proto, že natočila píseň Punk´s Not Dead. Tento název písně se záhy stal heslem celé punkové scény. Ta nechtěla uvolnit místo nové módě a hudebním stylům.

Na své evropské tour skupina navštíví nejprve Brno, dále Prahu a festival Inkubátor v Havířově.

Zpěvák skupiny Wattie Buchan inspiroval i módu punkerů, když si jako první vztyčil číro a zbytek hlavy vyholil po vzoru indiánského kmene Mohykánů.

„Byl jsem první. Když si někdo v osmdesátých letech udělal mohykána, tak se pro něj rozhodl kvůli tomu, zač jsme bojovali. Po deseti letech začalo být číro zkomercionalizované, stalo se módou. Měl ho i David Beckham, načas jsem ho dokonce přestal nosit. Lidé ale říkali, že číro patří k punku, tak jsem ho zase postavil. I pro mě je mohykán součástí punk rocku, sice už nepůsobí tak extrémně jako v osmdesátých letech, ale pro punkery má pořád význam,“ myslí si Buchan.

Buchan pochopil, že punk nemůže ustrnout a musí se vyvíjet. Od neumělých začátků se tak zvuk skupiny dostal až k propojení punku s metalem a přiblížil se americkému hard-coru.

Skupina vznikla v Edinburghu na přelomu let 1979 a 1980. Po sedmi řadových deskách skupina v roce 2003 vydala zatím poslední album Fuck The System a vrátila se na koncertní pódia. Skladby nejen z toho alba si mohou poslechnout návštěvníci Semillasa od osmi hodin večer.