LendingClub vstoupil na burzu, má hodnotu 200 miliard korun

Burza v New Yorku

Burza v New Yorku Zdroj: CTK/AP

Americká společnost LendingClub, která je největší internetovou platformou pro zprostředkovávání přímých půjček, úspěšně vstoupila na newyorskou burzu. Cena akcií podniku stoupla o více než dvě třetiny, což celou firmou ohodnotilo na více než devět miliard dolarů (přes 200 miliard korun)

LendingClub za poplatek zprostředkovává přímý kontakt mezi investory a zájemci o půjčku, takže představuje konkurenci po tradiční banky. Jednotlivci si prostřednictvím této platformy mohou půjčit až 35 tisíc dolarů (780 000 korun) a podniky až 100 tisíc dolarů (2,2 milionu korun).

Firma v rámci primární emise získala prodejem akcií 870 milionů dolarů. Akcie vstoupily na trh s cenou 15 dolarů za kus. Během dne se však jejich cena vyšplhala na více než 25 dolarů. „Podtrhuje to velký zájem o finanční technologie i spotřebitelské finance,“ uvedla společnost IPOX Schuster, která se zabývá výzkumem v oblasti primárních akciových emisí.

LendingClub podle svých údajů od zahájení provozu v roce 2007 zprostředkoval půjčky v hodnotě přes šest miliard dolarů (134 miliard korun). V prvních třech čtvrtletích letošního roku firma zvýšila čistý zisk na 23,9 milionu dolarů ze 4,4 milionu ve stejném loňském období.