Libavá se otevře lidem. Na jeden den

Vojenský výcvikový prostor na Libavé se na prvního máje otevře cyklistům a turistům. Koná se tam akce Bílý Kámen.

Krásami zapovězeného koutu světa plného přírodních i historických zajímavostí se mohou v sobotu 1. května kochat lidé na Libavé, kde se koná sedmnáctý ročník akce Bílý Kámen. Prostor o rozloze přes jedenáct tisíc hektarů, kam přes padesát let kromě vojáků nevstoupil živáček, se otevře na jeden den.

Jen s přilbou a bez cigaret

Na území lze vstoupit z deseti míst pěšky, na koni, cestovat autokary, které pořadatelé vypravují z několika míst. Nejvíce lidí ale přijíždí na kolech. A od letoška musí mít všichni cyklisté přilby. „Každý rok se stalo několik vážných úrazů cyklistů a většinou to byla zranění hlavy a rychlé zásahy zdravotníků jsou v těchto rozsáhlých pustinách obtížné,“ vysvětlil Jaroslav Koš z Auto-velo-klubu Velká Bystřice, který s městem Velká Bystřice akci Bílý Kámen pořádá.

Návštěvníci nesmí odbočovat z povolených tras ke zbořeninám domů či k vojenským objektům a všude platí zákaz kouření. Zato se nabízí možnost obdivovat nádherné přírodní scenérie této evropsky významné lokality se spoustou chráněných rostlin i živočichů, široké pláně, hluboká údolí, prameniště řeky Odry, ale také pozůstatky po zmizelých německých vesnicích a památky. Skvělý rozhled je hned z několika míst, nad parkovištěm pod Strážnou, z Bílého Kamene, z rozhledny Strážisko a z pozorovatelny nad Velkou Střelnou, odkud je vyhlídka na do kraje kdysi plného větrných mlýnů.

Letos bude s průvodcem přístupný interiér poutního kostela ve Staré Vodě a za prohlídku stojí i blízký hřbitov, který skauti vyhrabali ze sutin. Ve Městě Libavá bude otevřený kostel a větrný mlýn. V odsvěceném chrámu bude expozice o obnově poutního areálu ve Staré Vodě a o záchraně libavského kostela armádou. Ve větrném mlýně pořadatelé plánují výstavu fotografií z Libavé. Za návštěvu stojí i Budišov s rozsáhlým kostelem, vzácným mostem a muzeem břidlice.

Název akce Bílý Kámen je podle skaliska, které bývalo místem výletů. Po válce se po odsunu německého obyvatelstva vyprázdnily vsi a Libavá se stala vojenským prostorem. Tím skončily výlety. Po odchodu sovětské armády se lidem podařilo tradici jarních pochodů na Bílý Kámen obnovit v roce 1994.

Informace:

• Vstup na Libavou je v sobotu 1. května od sedmi ráno do dvanácti hodin. Prostor musí návštěvníci opustit do čtyř hodin odpoledne.

• Na Libavou lze vstoupit z Mrskles, ze železniční zastávky Smilov, z Města Libavá, ze Staré Vody, Nových Oldřůvek, Kovářova, od Zeleného kříže, od pramene Odry, od Velkého Újezdu a z Daskabát.

• Všichni musí mít občanský průkaz nebo pas. Za vstupné dvacet korun dostanou mapu s úseky, po kterých se smí pohybovat.

• Důchodci a rodiny s dětmi mohou využít autokarů, které odjíždí z Hluboček, Mrskles, Velkého Týnce, Velké Bystřice a z Hranic.

• Občerstvení je na parkovišti pod Strážnou, u zámečku Bores, na pozorovatelně Velká Střelná, ve Městě Libavá, u kostela ve Staré Vodě, na Zeleném kříži, v Kozlově a Mrsklesích.