Lidé dohlédnou na pořádek

Více košů, stromů, čistší a opravenější chodníky. To je cílem projektu Čistá a zelená Praha.

Více než tisíc dotazů a připomínek k životnímu prostředí v Praze přišlo od konce července ombudsmanovi pro čistotu a zeleň Pavlu Polákovi. Na konci září jich magistrát zpracoval 530. Nejvíce volají lidé s dotazy na městskou zeleň a prostředí v okolí domů.

Pokroku se zatím Pražané dočkali hlavně v počtu košů. „Dopravní podnik vyměnil čtyři tisíce košů na zastávkách,“ uvedla mluvčí projektu Čistá a zelená Praha Jana Kučerová. Na nástupiště stanic metra se ale koše zatím nevrátí.

V nejbližší době by měla začít fungovat internetová mapka Prahy, na které budou také odpadkové koše a lavičky. „Snad ji částečně zprovozníme do konce října,“ řekla Kučerová. Na mapce budou místa vhodná pro piknik. Zatím je jich v metropoli osm a nové přibudou tento týden ve Stromovce.

Ještě před celopražskou akcí Čistá a zelená Praha zahájila podobný program Praha 2. Od února trvá akce Čistá dvojka, do které se výrazně zapojují tamní obyvatelé. „Mohou si vzít patronát nad konkrétními místy,“ říká Miloš Smetana ze společnosti Alfa Medimedia, která má projekt na starosti. Lidé tak třeba dobrovolně hlídají pořádek v určité ulici, většinou v okolí bydliště.