Lidé se na Kosti zahledí do budoucnosti

Léčitelé, vykladači karet či věštci míří na Mladoboleslavsko.

Z hradu Kost bude o víkendu výhled nejen do krajiny. Sjedou se sem lidé, kteří zájemcům nabídnou mimo jiné i pohled do budoucnosti. Uskuteční se tam sedmý Čarodějnický kongres. Jeho největší hvězdou bude peruánský šaman Juan Carlos Pacay Gomez. „Návštěvníky seznámí s magickými rituály, amazonskými bylinami či s diagnostikováním nemocí. Svou práci názorně ukáže,“ řekla organizátorka Helena Erdélyiová.
Gomez, jehož matka byla šamanka a dědeček uznávaný léčitel a znalec rostlin, prožil dětství v Amazonském pralese. Od osmi let pomáhal při rituálech a učil se poznávat byliny a navracet lidem zdraví. „Ve čtrnácti letech jsem zahájil iniciační proces, což znamenalo čtyři roky přísné diety bez alkoholu, masa, sexu, slaných či kořeněných jídel,“ vzpomínal Gomez na své začátky.
Lidé se na jeho přednášce dozvědí, jak v Peru určují nemoc pacienta vykuřováním tabákem, zpíváním magických popěvků či sáním postižených míst či jak lze využít léčivé byliny z deštného pralesa.

Pomoc v krizi

Kromě Gomeze na hrad v sobotu a v neděli přijede i řada dalších léčitelů, astrologové, numerologové či věštci. „Pomohou lidem vyřešit zdravotní, partnerské, osobní i jiné problémy,“ uvedla Erdélyiová, podle které návštěvníci dostanou příležitost podívat se na vlastní život z jiného úhlu pohledu.
Pro děti i dospělé pořadatelé přichystali kulturní program, užijí si řadu hudebních a tanečních produkcí či třeba sokolnickou show.
Čarodějnický kongres se na Kosti uskuteční posedmé. Jeho organizátoři pořádají čtyřikrát do roka v Praze výstavy Minerva, které jsou zaměřeny na alternativní medicínu a esoteriku. Zkoušeli totéž i v jiných městech, zklamal je však malý zájem.
„Pak nás napadlo využít prázdninový čas, kdy lidé hojně navštěvují památky, a udělat pro ně akci, která sice bude obsahovat prvky esoteriky, tajemna a péče o zdraví, zároveň však nabídne i zábavu pro celou rodinu včetně dětí,“ uvedla Erdélyiová.
Před sedmi lety proto objeli hrady a zámky a vybrali si Kost. Oslovila je prý jedinečnou atmosférou a zvláštní, tajemnou energií.
Akci každoročně navštíví několik tisíc lidí. „Kapacita hradu bývá prakticky naplněná. Pokud se nám podobný úspěch podaří i letos, budeme spokojení,“ uvedla Erdélyiová.
Vstupné stojí dvě stě korun, děti a důchodci zaplatí polovinu.

Sedmý čarodějnický kongres na Kosti

SOBOTA
10.00 – sokolnická show Lovci z oblohy
10.45 – přednáška Jarmily Podhorné Gemmoterapie: medicína třetího tisíciletí
12.30 – vystoupení kytaristy Štěpána Raka
13.30 – Eva Suchardová a výuka základů street dance
14.00 – Cesta k dětským srdcím Jitky Molavcové
15.00 – přednáška rakouské terapeutky Claudie Schwehly o unikátní léčebné metodě založené na tradici či-kungu a indické medicíny
17.15 – přednáška E. Moučkové o přírodních způsobech léčby
18.15 – koncert skladatele relaxační a esoterické hudby Richarda Pachmana

NEDĚLE
11.30 a 12.30 – show kouzelníka Pavla Langera a zpěvačky Milušky Voborníkové
13.00 – přednáška Jiřího Čehovského Autopatie: jak si odčarovat chronické nemoci
14.00 – vystoupení herce Luďka Soboty
15.45 – přednáška a ukázka šamana Juana Carlose Pacaya Gomeze
16.30 – tóny na rozloučenou Karla Richarda Marinova

celý program na www.minervazdravi.com