Lidé si oddechli, prostitutky jsou pryč

Nová městská vyhláška o zákazu prostituce v Karviné má úspěch. Lehké děvy v Loukách už nejsou.

Ještě před dvěma měsíci okupovaly silnici v Loukách z Karviné do Českého Těšína ženy nabízející sexuální služby. Sedmička tehdy o nelichotivé situaci informovala a ptala se, jak město situaci vyřeší. Dnes platí městská vyhláška zakazující prostituci, která lehké dívky z města vyhnala.
„Do Karviné-Louk jezdíme denně a střídáme se po týdnech s policisty. Pokutu jsme zatím žádnou neudělili, ale děvčata jsme vozili na stanici, kde musely vysvětlovat, co u silnice pohledávají,“ uvedl ředitel karvinských městských strážníků Petr Bičej. Lidem se může zdát toto opatření strážníků nedostačující, ale mělo svůj efekt. „Tím jsme jim totiž narušili režim a holky zjistily, že šlapat v Karviné nemá smysl,“ vysvětlil Bičej. Kontroly jsou přísné, což zjistili i místní obyvatelé. „V poslední době žádné prostitutky u silnice nestojí. Myslím, že zlepšení nastalo nejen kvůli nové vyhlášce, ale především díky strážníkům, kteří jsou tady často a prostitutky neustále kontrolují. Pokud to tak bude i nadále, mohly by z Louk zmizet opravdu napořád,“ řekl obyvatel Louk Lukáš Matušek.

Sex v hospodě?

Neustálé kontroly donutily prostitutky změnit rajón. Přesunuly se do blízké Chotěbuzi. To potvrzuje i Daniel Kovalčík z Karviné, který denně jezdí za prací do Českého Těšína. „Jezdím přes Louky dvakrát denně. Je pravda, že lehké holky už u cesty v Loukách nepostávají, ale sem tam nějakou vidím v Chotěbuzi,“ řekl Kovalčík. Ženy nabízející sex za peníze se prý přesunuly ke karvinským restauracím. „Nemáme to potvrzené, ale doneslo se k nám, že nenabízejí sex na veřejnosti, ale u stolu chlapům v restauracích,“ dodal Bičej. Strážníci se chystají na listopadovém setkání s místními ještě poprosit obyvatele Louk o spolupráci. „Pokud uvidí lehké dívky, chtěli bychom, ať nám zavolají,“ doplnil Bičej. Lukáš Matušek v tom nevidí problém. „Klidně dám strážníkům telefonem vědět. Aspoň to bude mít nějaký efekt a smysl,“ slibuje Matušek. Úředníci z radnice jsou spokojeni. „Situace je dobrá. Strážníci mají dohodu s policisty, takže síť zátahů rozšířili i do Českého Těšína. Hlídky jezdí do Louk často a mohou prostitutky pokutovat,“ řekla mluvčí města Šárka Swiderová.