Lidé ušetří. Odpad jim odvezou levněji, prudce by neměla stoupat ani cena tepla

Stavba areálu s unikátní technologií na zpracování odpadu, kterou chystají boleslavští radní, uleví nejen městské pokladně, ale také obyvatelům. Díky ní by totiž měla po jejím zprovoznění do konce roku 2012 klesnout cena svozu odpadu.

„Projekt bude mít vliv na cenu. Právě počítáme, o kolik se sníží,“ uvedl Miloslav Neuman, jednatel společnosti Compag, která v Boleslavi popelnice a kontejnery vyváží. Výsledek brzy zveřejní.
Podle primátora města Raduana Nwelatiho by cena samozřejmě klesla, pokud by se podařilo snížit nyní obrovské náklady na likvidaci odpadu. A to nová technologie umožní. Nyní obyvatelé města platí za osobu ročně čtyři sta korun. Výrazně stoupnout by za dva roky neměla ani cena tepla.
„Projekt nám může pomoci stabilizovat ceny. Náklady jdou nahoru, snažíme se je udržet. I kdyby tak ceny rostly, díky projektu to nebude tak prudce,“ uvedl jednatel Ško-energa Vladimír Handlík.
Nová technologie ušetří peníze také v městském rozpočtu, elektrická energie vyrobená při zpracování odpadků postačí na svícení v ulicích či provoz semaforů. Více o chystaném areálu a unikátní technologii v zítřejším tištěném vydání Sedmičky.