Lukáš Pech: Věřím v lepší časy

Dalších pět let stráví v Karlových Varech hokejový virtuos Lukáš Pech.

S centrem prvního útoku, letos nejproduktivnějším energetikem a střelcem zlatého gólu sezony 2008/09 se klubové vedení po náročných jednáních dohodlo na smlouvě až do jara 2017. „O Lukáše Pecha byl obrovský zájem z českých i zahraničních klubů. S naším rozpočtem jsme mnoha nabídkám nemohli konkurovat. Myslím, že nakonec rozhodlo Lukášovo karlovarské srdíčko, vztah k městu a fanouškům,“ říká Miroslav Vaněk, generální manažer hokejové Energie.

Jihlavský rodák a odchovanec se v Karlových Varech objevil poprvé v dresu místního juniorského výběru na začátku sezony 2001/02 a už v té době patřil k nejvýraznějším mladíkům v klubu. Přestože se svými 171 centimetry vždy patřil k nejsubtilnějším hokejistům, už od mládí udivoval svou šikovností a velkou drzostí. Vydobytou pověst skvělého střelce z mládežnických kategorií potvrzuje v posledních letech také mezi dospělými.

Nejproduktivnější hráč

„Poctivým přístupem k hokeji a všem povinnostem si postupně vybudoval pozici lídra týmu a prvního centra. Bez nadsázky patří mezi prvních dvacet hráčů české extraligy,“ říká o něm Vaněk.

Za všechno mluví Pechovo skvělé sólo přes celé kluziště v play-out proti Litvínovu. „Doufám, že se divákům líbilo,“ usmíval se šibalsky po zápase.

Pech je nejproduktivnějším hráčem Energie a zároveň celého play-out, ve kterém si i díky jeho práci počínají Karlovarští tak suverénně. Na rozdíl od základní části. „Teď si můžeme trhat hlavu. Základní část se hraje na dvaapadesát kol, my jsme zaspali začátek sezony. Kdybychom sbírali hned body, mohlo vše vypadat jinak. Na kdyby se ale nehraje. Momentálně hrajeme dobrý hokej, což přiláká i diváky. Chodí jich na play-out poměrně hodně, to je pro nás hodně důležité,“ říká Pech.

Výkony elitní řady Energie, ve které je společně se střelci Kumstátem a Zaťovičem, jsou velkým magnetem pro fanoušky a zároveň velkým příslibem pro budoucí sezonu, ve které se klub už nechce tak trápit se záchranou.

Se spoluhráči si rozumí

„Snažím se tvořit hru, ale není to jen o mně. Výborně jsme si sedli. S Martinem Zaťovičem jsem hrál už loni v lajně s Davidem Hruškou. Vidím i na tréninku, že mu to tam padá. Je to šikovný hokejista, teď pomáhá celému týmu. Důležitými články jsou také obránce Gřegořek s Gawryletzem. Kluci mi dělají hodně prostoru, což lidi třeba nevidí. Já pak mám čas něco vymyslet. Jsme rádi, že nám to takhle funguje. Máme ve hře systém a pořádek,“ pochvaluje si Pech.

„Rádi bychom, aby spolu pokračovali i v dalších letech. Útok Zaťovič, Pech, Kumstát momentálně patří ke špičce extraligy,“ dobře ví klubový manažer Vaněk. Také proto je tak rád, že se mu Pecha podařilo ve Varech udržet. „Lukáš sice pochází z Jihlavy, ale dnes už jsou jeho domovem Karlovy Vary a to v jeho rozhodnutí převážilo. Upřímně doufám, že dohodu s ním přijmou jako výbornou zprávu naši obchodní partneři a všichni příznivci klubu,“ říká Vaněk.

Pechových výkonů si všiml i reprezentační kouč Alois Hadamczik, který je jinak možná i díky sporům s karlovarským manažerem Vaňkem k hráčům Energie spíš přezíravý. Jen Pech byl letos pro Hadamczika výjimkou. Nejproduktivnější útočník pod ním dostal už před Vánoci příležitost na Channel One Cupu v Moskvě, kde odehrál dva zápasy. „Když jsem byl předtím ve Finsku na Karjale, tak jsem se modlil, abych se na led ani nedostal. Byl to neskutečný fofr, strašná rychlost. Člověk se tomu ale musí přizpůsobit. I tady vzali Rusové na domácí turnaj výborné hráče, přestože jim ještě pár hvězd chybělo. Jako nám. Přesto jsme uhráli dobrý výsledek. Jsem moc rád, že mi dal trenér šanci v národním týmu,“ pochvaloval si po turnaji Pech.

Pokud se bude dařit jeho řadě i celému týmu příští sezonu stejně jako v poslední fázi základní části, nemusí dostat příště pozvánku jen jako náhradník a cestou si může přibalit třeba i Petra Kumstáta jako nejlepšího střelce soutěže. „Věřím, že nastanou lepší časy karlovarského hokeje,“ říká Pech. To je také hlavní důvod, proč v klubu zůstane další pětiletku.