Lůžko pro manžela? Internet? V porodnici žádný problém

Frýdecká nemocnice bude zdražovat služby. Sedmička zjišťovala, co si dnes pacienti mohou za peníze dopřát.

Za pobyt ve frýdecké nemocnici zaplatí dnes pacienti šedesát korun denně. Podle mluvčí Jolany Filipové se však poplatek může zvýšit až na stokorunu.
„Všechno záleží na rozhodnutí nové vlády. Pravděpodobně ale zdražovat budeme,“ potvrzuje Filipová. Lidé si zde mohou dopřát i nadstandardní služby, pokud si připlatí. Nejvíce je o ně zájem v porodnici.
Rodičky tu jsou maximálně ve dvoulůžkových pokojích. Ženy, které chtějí mít více soukromí, si mohou připlatit za nadstandardní pokoj osm set korun denně. A je o ně veliký zájem. Ale za vše se platí, i za
to že otec dítěte může být u porodu. To ho stojí pět set korun.
Pětadvacetiletá Michaela Konečná chtěla od začátku do nadstandardního pokoje, které má frýdecko-místecká nemocnice pouze dva, ale nebylo místo. Porodnice je v současné době plná.
„Jsem na nadstandardním pokoji teprve první den, čekala jsem, až se uvolní místo. Pokoj se nedá zablokovat dopředu, protože se nikdy přesně neví, kdy která žena porodí,“ vysvětluje mladá maminka, která porodila své druhé dítě, syna Vojtěcha.
V prostorném a slunném pokoji je sama, má tam lednici, televizi, rychlovarnou konvici a také vlastní koupelnu a záchod. Ale o to prý jí ani tak nešlo. „Chtěla jsem mít svůj klid. Když je žen na pokoji více, jedno dítě se rozpláče a probudí druhé, pak se nevyspí nikdo. To byl hlavní důvod, proč jsem chtěla samostatný pokoj,“ vysvětluje žena, která září spokojeností. Novorozeně spí v posteli. První dítě porodila
v nemocnici v Ostravě-Fifejdách, kde si také připlatila za nadstandardní pokoj.

Návštěva může přijít kdykoliv
Blíží se doba vydávání obědů. Návštěvy v nemocnici jsou až od čtvrt na tři, ale třiatřicetiletá Petra Dokoupilová z Brušperku má ve svém pokoji kamarádku s již odrostlejším batoletem. Také přišlo na svět
v nemocnici ve Frýdku-Místku a jeho matka si připlatila za soukromí a větší komfort. „Na tento pokoj jsem čekala, bylo zrovna plno. Chtěla jsem více soukromí hlavně kvůli návštěvám, aby za mnou mohli lidé chodit a nerušili nikoho dalšího,“ říká žena, která porodila své druhé dítě. V pokoji má také balkon. „Jsem tady velmi spokojená. Dokonce i jídlo je docela dobré,“ říká mladá matka.
Podle vrchní sestry gynekologicko-porodického oddělní dva nadstandardní pokoje obvykle stačí. „Teď právě ale máme trochu větší nával, maminky musely čekat na přemístění,“ říká vrchní sestra Eva Šprlová.
S rodičkou může v pokoji bydlet i její muž. „Převezeme mu tam lůžko, usteleme mu. Musí zaplatit tisíc korun za noc. Ale tuto službu využívají muži výjimečně,“ dodává Šprlová. Otcové dětí, které se mají plánovaně narodit císařským řezem, nemohou být ve frýdecko-místecké nemocnici u porodu. „Proto jsem šla porodit naše dvojčata do Ostravy. Muž u porodu být chtěl,“ říká matka tří dětí Jana Alžběta Mikulíková z Frýdku-Místku.
Podle vrchní sestry Šprlové může být porod císařským řezem pro nepřipraveného člověka šokujícím zážitkem. „Máme obavy, aby se nám tatínci na operačním sále neskládali,“ vysvětluje Šprlová.
Na spontánní porod tatínci za poplatek můžou. Mohou si ho fotit i natáčet na kameru, což někteří skutečně dělají.

Na interně i čtyři pacienti na pokoji
Každou středu jsou v porodnici schůzky. Pacientky nemocnice i budoucí matky, které si vybírají, kde porodí,
se na nich dozví, jak bude asi probíhat porod, jaké jsou v nemocnici zvyklosti, kolik zaplatí, kdyby chtěly něco navíc.
„Jsem spokojená, kde jsem. Nic mi nechybí,“ říká šťastná matka Martina Milotová, která je s další matkou na obyčejném pokoji. Nadstandardní pokoje má ve Frýdku-Místku pouze porodnice.
Nejméně komfortní podmínky jsou nyní na interně. Je to dáno tím, že interna se musela uskromnit kvůli plánovanému zbourání chirurgického pavilonu. Než vybraná firma postaví novou budovu, budou některá oddělení trochu přeplněná. „Měli jsme dříve maximálně tři pacienty v pokoji, teď jsou až čtyři,“ říká primář interny Petr Vítek. Například kardiaci jsou tam v klimatizovaných pokojích. Josef Gustav z Lučiny se ocitl v pokoji s dalšími třemi muži poté, co měl více než čtyřicetistupňové horečky a zvracel. Kromě postelí tam není více místa na další zařízení. Nad hlavami ale mají muži veškeré potřebné vybavení včetně kyslíku. „Televize nám nechybí, aspoň si popovídáme,“ říká pacient interny Milan Roman
z Ostravice. Ve všech pokojích, i v tomto, mají pacienti vlastní koupelnu a záchod. Nejbližší větší nemocnice je v Ostravě. Tam rodičky platí za jednolůžkový pokoj s lepším vybavením tisíc korun denně, nadstandardní pokoj tam má také například kožní oddělení.