Má radost, že pomohla. Darovala rodině sporák

Jiřina Smítková z Ústí nad Labem rozhodně není lhostejná. Darovala sporák rodině Levých z Janské na Děčínsku, kterou na začátku srpna postihla blesková povodeň.

Chybělo málo, a voda jim smetla i celý dům. Škody jsou i tak obrovské. Monika Levá uvítala nabídku Jiřiny Smítkové. Ta požádala Sedmičku o pomoc při vytipování rodiny postižené povodní, redakce pomohla a zprostředkovala setkání. „Když vidíte v televizi, co lidem způsobila voda, řeknete si, jsou to chudáci, ale dokud to sami nepoznáte, neumíte si to vůbec představit,“ řekla Monika Levá, matka čtyř dcer, při setkání s Jiřinou Smítkovou a redaktory Sedmičky uplynulý čtvrtek. Jiřina Smítková kromě sporáku darovala osušky a prostěradla, redakce ručníky a osušky. „Voda dosáhla těsně k domu, podemlela a sebrala zídku, všude zůstalo naplavené bahno,“ vypráví Monika Levá o ničivé síle vody. Pracovníci Povodí Ohře už začali zeď opravovat.
„Mám novou kuchyň, bála jsem se, že se voda dostane až k ní. Zůstala naštěstí v pořádku, ale pračka a kotel jsou zničené,“ říká. Ještě hůř dopadlo manželovo zednické náčiní. „Buď uplavalo, nebo je nefunkční, až na řezačku. Škoda je kolem dvou set tisíc,“ vyčísluje Monika Mokrá, která je momentálně nezaměstnaná. Vhod by tak rodině přišly zejména peníze, cení si ale každé pomoci. „Přijeli za námi úplně cizí lidé, dali nám peníze a dcerám dárky. Kamenický úřad věnoval osm tisíc korun, obecní úřad zajistil vysoušeč a sava,“ uvedla Monika Levá.
„Mám radost, když má někdo radost. Jsem spokojená,“ řekla Jiřina Smítková poté, co poznala Moniku Levou. „Nepomohla jsem kvůli publicitě, jsem ale ráda, že mně Sedmička vyšla vstříc,“ řekla Jiřina Smítková.