Maďarsko - skrytý daňový ráj pro české podnikatele?

Nejvyhledávanějšími daňovými ráji jsou Kypr, Britské Panenské ostrovy a ostrovní státy zejména v karibské oblasti, přesto některé možnosti leží „za humny“. Mezi země EU, které mohou uvedeným destinacím v oblasti mezinárodního daňového plánování konkurovat, patří i dosud spíše nenápadné Maďarsko, uvádí společnost SMART Companies, která se zabývá zakládáním, prodejem a následnou správou společností po celém světě.

Maďarsko je atraktivní jurisdikcí díky rozsáhlé síti smluv o zamezení dvojího zdanění a jedné z nejnižších sazeb daně z příjmů právnických osob v Evropě. „Až do roku 2005 mohli podnikatelé v Maďarsku založit nerezidentní offshore společnost, jako je to dnes možné například na Seychelách, Belize a v karibské oblasti. Od 1. 1. 2006 toto již možné není, přesto tato země stále nabízí zajímavé daňové prostředí pro zahraniční kapitál. Maďarské společnosti je možné využít jak pro holdingové účely, tak i pro aktivní obchodní aktivity,“ vysvětluje Filip Reinoso ze SMART Companies.

V Maďarsku je také profesionální síť poradců, specializovaných na mezinárodní daňové plánování. A to především s ohledem na využití offshorových optimalizačních struktur. V současné době existují v Maďarsku dvě sazby daně z příjmu právnických osob, a to 19 % a 10%. Snížená sazba daně je aplikovatelná na základ daně do výše 500 milionů HUF (asi dva miliony USD), vyšší sazbou je zdaněna částka přesahující tuto sumu.

Dalšími zajímavými aspekty maďarského daňového prostředí je osvobození dividend od srážkové daně v případě jejich vyplacení. Bez ohledu na to, jestli se dividendy vyplácejí do ČR či na Seychely. Další benefity pro podnikatele představuje osvobození příjmů plynoucích z kapitálových zisků a za určitých předpokladů i efektivní míra zdanění příjmů plynoucí z licenčních poplatků ve výši 5 %. Výše zmíněné výhody, snadná dostupnost a také nenápadnost této země dnes lákají mnoho zahraničních investorů k založení společnosti, dodává SMART Companies.

Mezi obecné náležitosti maďarské společnosti typu s.r.o. jsou minimální výše základního kapitálu 500,000 HUF (asi 2000 eur), při zakládání alespoň 50% musí být splaceno. Firma musí mít alespoň jednoho jednatele, nehledě na jeho rezidenství v Maďarsku. Má povinnost vedení sídla v Maďarsku, přičemž doba založení při dodání všech potřebných dokumentů obvykle trvá týden, dokumenty bývají doručeny maximálně do dvou týdnů.