Main Point Karlin: nejlepší kancelářská budova světa!

Budova Main Point Karlin, jejímž developerem byla společnosti PSJ INVEST a generálním dodavatelem stavební společnost PSJ, byla vyhlášena nejlepší kancelářskou budovou světa, která byla dokončena v loňském roce. Stalo se tak na světovém veletrhu MIPIM ve francouzském Cannes. „Je to poprvé v historii, kdy český projekt zvítězil v této kategorii,“ uvedla PSJ.

Výstavba originální administrativní budovy Main Point Karlin probíhala od prosince 2009 do počátku srpna 2011. Budova, kterou navrhl architektonický ateliér DaM, v sobě spojuje unikátní a výraznou architekturu a vysoce efektivní a komfortní vnitřní prostory. Jejím uživatelem jsou společnosti skupiny Vienna Insurance Group - Kooperativa pojišťovna a Česká podnikatelská pojišťovna.
Nová dominanty Prahy 8 v deseti nadzemních podlažích nabízí 22 000 metrů čtverečních variabilní pronajímatelné plochy a ve třech podzemních podlažích vzniklo 347 parkovacích míst. V budově jsou využity modernější způsoby chlazení a větrání pomocí indukčních jednotek. Výjimečná je též fasáda, které dominují francouzská okna na celou výšku podlaží, a mezi okny jsou osazeny 3D pilíře ze sklobetonu. Budova v sobě kombinuje celou řadu prvků ohleduplných k životnímu prostředí. Například pro chlazení je využívána vltavská voda z proplachovacího kanálu, který pod budovou teče.

Architektonické řešení budovy Main Point Karlin v sobě spojuje harmonie organických, měkkých křivek v jinak přímočaré a důsledné architektuře. Netradiční oblé tvary objektu umožňují nový přístup k využití prostoru a plynulá křivka fasády dovoluje umístění plnohodnotných pracovních míst po celém svém obvodu. Práci v budově zpříjemňuje celoročně přístupná terasa s pěstěnou zelení na střeše budovy a s krásným výhledem na historické centrum Prahy. Další výhodou jsou otevíratelná okna ve všech částech budovy a také systém ventilace a chlazení, který maximálně respektuje přirozené proudění vzduchu. Středem budovy prochází atrium, které přivádí přirozené denní světlo i do vnitřních prostor.