Majitel domu umřel. Urychlí to obchvat?

Bohuslav Liska ze Štítar odmítal opustit dům, který bránil dostavbě obchvatu Kolína. Nyní jsou na tahu jeho dědicové.

Lidský osud versus veřejný zájem. To byl příběh Bohuslava Lisky z kolínské čtvrti Štítary. Přes jeho dům a pozemek by měla vést (a nejspíš i povede) trasa obchvatu Kolína.

Liska odmítal nemovitost silničářům prodat. Před několika dny náhle zemřel ve věku nedožitých šestasedmdesáti let. Stavitelé nyní čekají na výsledek jednání s dědici. Ta by podle informací týdeníku Sedmička měla být snazší.

Vleklé spory

Zástupci Ředitelství silnic a dálnic, které silniční objezd Kolína buduje, se nedokázali s Liskou dohodnout na odkupu pozemku či na jiné kompenzaci. Liska jejich návrhy odmítal. Loni v říjnu v České televizi uvedl, že náhradní dům, který mu silničáři nabízeli, pro něj byl nepřijatelný. „Byl hnusný a vlhký,“ řekl tehdy. Byt na sídlišti také zavrhl, nechtěl se totiž vzdát chovu slepic a ovcí.

Dědicem pozemku i domu, který musí ustoupit jednomu z pilířů mostu, jenž překlene Štítarské údolí, bude pravděpodobně Olina Lisková, manželka zemřelého. „Na všechno jsem zůstala sama. Mám to rozjednané s radnicí,“ řekla Lisková redaktorovi Sedmičky.

Konkrétní však být nechtěla. „Nikomu po tom nic není. Je to věc moje, silnic (Ředitelství silnic a dálnic – pozn. red.) a radnice,“ uvedla Lisková.

Podle informací Sedmičky je pravděpodobné, že se na odprodeji pozemků dohodne. Lisková to i nepřímo potvrdila. „Není proti tomu žádné vyhnutí,“ řekla žena v pondělí.

Notářský posudek

Nyní se čeká, jak dopadne notářské řízení. To určí, kdo je přímým dědicem Bohuslava Lisky. „Vyčkáváme na posudek, kdo je přímým dědicem pana Lisky. Pokud to bude paní Lisková, budeme o výkupu pozemku jednat nadále s ní,“ řekla Martina Vápeníková, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic.

Vyjádření notáře vyhlížejí i zástupci kolínské radnice. „Ta jednání jsou osobnější. Ctím však pietu, takže bych k tomu zatím nechtěl nic dalšího říkat, řekl týdeníku Sedmička starosta Jiří Buřič.

Pro kolínskou radnici je dokončení obchvatu kolem města prioritou. „Samozřejmě, tohle je pro nás v každém případě mimořádně důležité. Město už na tuto stavbu čeká hodně dlouho,“ uvedl Buřič.

Ve vyjednáváních však budou v hlavní úloze zřejmě dědicové a Ředitelství silnic a dálnic. „Ředitelství je investorem a řeší všechny majetkové věci. Ale je samozřejmě v našem zájmu, aby se všechno uskutečnilo co nejrychleji a obchvat se dokončil,“ řekl Buřič.

Ačkoli většina z téměř osmi kilometrů plánovaného obchvatu už nabývá hrubých obrysů, most přes údolí u Štítar je zatím jen v plánech stavitelů. S jeho stavbou mohou začít teprve tehdy, až vyřeší všechny majetkové vztahy.

Obchvat by měl být hotový v prosinci 2011. „Termín dokončení však není možné přesně stanovit. Nelze říci, že stavba mostu bude trvat osmnáct měsíců. S přihlédnutím k případným technologickým změnám může dojít třeba i ke zkrácení termínů,“ uvedl Buřič.

Nová silnice značně ulehčí dopravě v centru Kolína. Původně měla být hotová v prosinci letošního roku. Stavba za necelé tři miliardy korun však nabrala velké zpoždění právě kvůli sporům o pozemky a jednáním s jejich majiteli.