Matějovský: Skončíme s průměrností

Není v městském zastupitelstvu a má minimální základnu. Přesto si Strana zelených v Kladně před komunálními volbami věří.

Šéf kladenských Zelených, čtyřiatřicetiletý Václav Matějovský, je častým hostem sportovních klání. Ve městě by rád viděl ještě více zelených ploch. Do voleb jde s heslem Lepší Kladno.

Co si kladenská organizace Strany zelených slibuje od podzimních komunálních voleb?

Co bychom si slibovali? Věříme, že uspějeme! Spojili jsme se proto s neparlamentními stranami. Konkrétně s Klubem angažovaných nestraníků, Nezávislými a rovněž s kladenskými „odpadlíky“ z Věcí veřejných.

Jak vám mohou být užiteční?

Rádi bychom měli jejich členy na kandidátce Strany zelených. Zatím je to ale složité.
Kandidátka má třiatřicet osobností, byl pro vás problém sehnat ta správná jména?
Je to problém. Kandidátka Strany zelených není, bohužel, pouze o zelených. Při minulých volbách nás menší počet kandidátů naší strany stál místa v městském zastupitelstvu.

Jak početná je v tuto chvíli kladenská základna Strany zelených?

Je to dvanáct členů a přibližně stejný počet příznivců naší strany.
Kolik procent podle vašeho odhadu ve volbách získáte?
Ve volbách se budou lidé rozhodovat podle témat, nikoli podle osobností. Náš volební program je zaměřený cíleně na obyvatele města Kladna. Myslím, že bychom mohli získat patnáct procent.

Co budou představitelé Strany zelených dělat na magistrátu jinak, než dělají současní zástupci města?

Skončíme s průměrností práce vůči městu. Radnici vyčítáme neprůhlednost i způsob zadávání výběrových řízení. Budeme lépe naslouchat přáním a potřebám Kladenských. Zlepšíme například systém třídění odpadu, prosadíme větší počet stanovišť na kontejnery včetně těch na bio odpad.

Na webových stránkách vaší strany máte ještě víc bodů, které by mohly, v případě vašeho nástupu na kladenský magistrát, zlepšit voličům život ve městě.

Ty jsou většinou dlouhodobějšího rázu. Chtěli bychom urychlit modernizaci železnice Kladno–letiště–Praha, chceme mít v centru Kladna nové stojany pro kola a také více cyklostezek. Rádi bychom nechali postavit další bezpečná dětská hřiště.