Matkám berounských dvojčat život ve městě vyhovuje

Dvojčat v Berouně přibývá. Už tři roky tu mají svůj klub.

I v berounském klubu dvojčat má prakticky každé dítko svého dvojníka. Na vlastní kůži jsme se o tom přesvědčili, když jsme na náměstí chtěli vyfotit členy klubu.
„Holky už mají každá svůj vkus, ráno byl problém, aby se domluvily na stejném oblečení,“ přiznává před focením maminka Markéta Váňová. S pětiletými dvojčaty Andrejkou a Míšou přišel tatínek Pavel Dvořák. V rozpoznání vlastních dcer váhal chvíli i on. „Do tří let jsme si je pletli pořád, teď je poznám podle naušnic,“ říká. Paní Zděradičková sice přišla s dvojčaty, naštěstí dvojvaječnými Ondřejem a Emičkou, takže jejich identifikace byla snadná. V Česku jsou na čtyři desítky míst, kde se pravidelně scházejí maminky dvojčat a vícerčat. V Berouně pobočku zakládala v únoru 2008 právě Marcela Bergerová. „Zjistila jsem, že dvojčat v Berouně přibývá. Klub je nejen pro děti, ale i pro jejich maminky, aby nezešílely. Zpočátku totiž nevědí, do čeho jdou,“ říká Bergerová, která je nejen aktivní členkou spolku, ale i skvělou cvičitelkou. Setkání se konají každou první středu v měsíci odpoledne v herně Mateřského centra Slunečnice. Nyní má klub deset členských rodin a dvojčaty od půlročních až po pětileté. „Určitě je tu ale rodin s dvojčaty mnohem víc. Jenže dneska už rodiče nemají potřebu se s dětmi někam tahat, setkávat se,“ mrzí to Bergerovou.
Kolik v Berouně dvojčat žije, nelze zjistit. Neexistuje totiž způsob, jakým to v evidenci obyvatel vypátrat. „Budou jich desítky,“ odhaduje Eva Nainarová z berounské radnice. V Jungmannově základní škole mají dva páry chlapců a jeden pár děvčat. „ U nás chodí dvojčata do šesté třídy. Ovšem do nové mateřské školy se hlásí hned tři páry dvojčat,“ říká Pavel Herold, ředitel 2. základní školy v Preislerově ulici. Někteří pedagogové mají problém jednovaječná dvojčata rozpoznat. „Pokud je potkávám jen na chodbě, pletu si je. Ovšem když je kantor učí denně, rozpozná je,“ líčí Antonín Leopold, ředitel základní školy na Wagnerově náměstí.
Markétě Váňové se se čtyřletými dcerami žije v Berouně dobře. „Problém jsem měla dřív v zimě, když napadl sníh, prohrnoval se pruh jen pro jeden kočárek,“ říká. Výrazně se podle ní zlepšila situace v obchodech. „Tam většinou neprojedu s kočárkem až u pokladny,“ říká. Ani šéfka klubu Marcela Bergerová nezaznamenala větší výtky. „Problémy tu jsou, tak jako všude. Úzké chodníky nebo když auta parkují blízko,“ vypočítává. A jak vidí budoucnost klubu? Chtěla by pořádat besedy s odrostlejšími dvojčaty a také uspořádat i sraz berounských dvojčat. Ten první jí totiž nevyšel. Nebyl o něj zájem.