Mikuláš Prahou poběží i poplave

První adventní neděle odstartovala maraton oslav vánočních svátků. V Praze a středních Čechách se uskuteční řada mikulášských akcí.

Výčet svátečních událostí začíná již 3. prosince, kdy se můžete zúčastnit speciálního Mikulášského orientačního běhu Prahou. V několika kategoriích spolu budou soupeřit děti i dospělí. „Závod vždy zaměřujeme na konkrétní téma, podle kterého volíme i místa, kam se účastníci závodu podívají. Naší snahou je zapojit do hry všestranné schopnosti závodníků. Tedy fyzickou sílu a vytrvalost, bystrý úsudek, rychlost a vhodné naplánování trasy, spolupráci skupiny, společné rozhodování, využívání znalostí jednotlivců pro potřeby týmu a mnohé další,“ shrnuje tradiční běh Prahou Pavel Tahal, který akci organizuje.

Na dvoře a v barokních stájích pražského Toulcova dvora se 3. prosince uskuteční Staročeský mikulášský jarmark. Prostory zaplní stovka řemeslníků, prodejců tradičního zboží a staročeského občerstvení. Připravena je i řada doprovodných akcí, jako tvořivé dílny a divadelní představení s pohádkami. „Když zaplatíte malé vstupné, v jeho ceně je také řada rukodělných dílen pro malé i velké. K večeru pak přijdou i svatý Martin na bílém koni a Mikulášova družina,“ představuje jarmark spoluorganizátorka Jitka Rajdlová.

Nadílka na parníku

S Mikulášem se můžete projet také na lodi. V neděli 4. prosince bude na parníku Classic River speciální mikulášská nadílka. Pasažérům budou dělat při plavbě historickým centrem města Prahy po Vltavě společnost Mikuláš, čert a anděl. Organizátoři připravili zábavný program, mikulášskou nadílku a také diskotéku. Plavba potrvá dvě hodiny.

Spousta předvánočních akcí se ale chystá také v celém Středočeském kraji, zejména pak na hradech a zámcích. Na zámku Radíč se 3. prosince uskuteční Vánoční jarmark ve vytápěných prostorách arkádového nádvoří. Rukodělci tam představí tradiční řemeslné výrobky ze Středočeského kraje. Součástí jarmarku jsou také speciální prohlídky zámku při svíčkách, kterými provází kuchařka Anička Sladká. Vyprávět bude o renesančním kuchařském umění nebo afrodiziakálních ingrediencích.

Na hradě Červený Újezd začnou 4. prosince opravdové Vánoční hody. Nádvoří hradu totiž provoní pravá zabíjačka. Zahraje středověká hudba, k mlsu budou perníky a sladkosti. Návštěvníci se mohou také podívat na Vánoční hru o narození Krista. Po nákupu v tržnici nabídne odpočinek středověká krčma.

Na Křivoklátě se 4. prosince chystá Knížecí advent, tedy velký řemeslnický jarmark. Při práci uvidíte kováře, košíkáře, pekaře, svíčkaře, hrnčíře a mnoho dalších. Chybět nebudou adventní koncerty nebo divadelní a kejklířská vystoupení. Ve dvě hodiny odpoledne přijde Mikuláš, čert a anděl.

Ve skanzenu v Kouřimi se 4. prosince chystají svatomikulášské obchůzky. Novinkou letošního roku je posunutí speciálních obchůzek s tradičními postavami adventu Barborkami a Ambrožem na třetí a pátou hodinu odpoledne. Skanzen se ukáže tentokrát v potemnělé zimní atmosféře.