Miliardář Icahn vstoupil do Applu, akcie chce vyhnat na 700 dolarů

Carl Icahn

Carl Icahn Zdroj: profimedia.cz

Hodnota cenných papírů Applu nedávno poskočila o téměř pět procent. Může za to investorský veterán Carl Icahn, který prohlásil, že získal ve firmě značný podíl. A rovnou ohlásil smělý plán dostat cenu akcie nakousnutého jablka na 700 dolarů.

Od července, kdy Apple oznámil finanční výsledky za uplynulé čtvrtletí, cenné papíry firmy zvyšují hodnotu. K prudkému nárůstu ovšem došlo v posledních dnech po té, co Icahn na svém Twitteru oznámil, že získal ve firmě „velký“ podíl. Nespecifikoval, kolik akcií přesně získal, podle Wall Street Journal však jejich cena přesahuje miliardu dolarů.

Icahn - který vlastní podíl například ve firmách Time Warner, Motorola nebo Marvel Comics - zároveň prohlásil, že vnímá značku Apple jako „extrémně podhodnocenou“. Výrobce iPhonu by si prý zasloužil hodnotu akcie 700 dolarů za kus.

Icahn se už stihl sejít s šéfem Applu Timem Cookem, kde nastínil svůj plán. Navrhuje zpětný odkup cenných papírů za 150 miliard dolarů, což je přibližně třetina aktuální tržní kapitalizace firmy, která činí 444 miliard dolarů. Zpětný odkup by snížil počet cenných papírů na trhu a tím zvýšil hodnotu za kus, která by měla v nejbližší době vystoupat na 625 dolarů, věří Icahn.

Pro srovnání, Apple v nedávné době odkupoval akcie v hodnotě přibližně 16 miliard dolarů, čtyři miliardy v hotovosti a 12 miliard dolarů prostřednictvím programu zrychleného zpětného odkupu akcií. Společnost tím skoupila přibližně 36 milionů akcií při průměrné ceně 444 dolarů za kus.

Vývoj cen akcií Applu za pět letVývoj cen akcií Applu za pět letVývoj cen akcií Applu za pět letZdroj: Yahoo

Jen úvodní Icahnovo prohlášení zapůsobilo na akcie Applu jako živá voda. jejich hodnota v krátké době přesáhla 493 dolarů za kus, což je rekord za posledních šest měsíců. Přesně takové zprávy teď akcionáři Applu potřebují slyšet. Hodnota cenných papírů firmy totiž soustavně klesá už loňského září, kdy byla představena šestá generace iPhonu. Pokles navíc přiživuje nedostatek chystaných novinek, odsunutí Apple iWatch na příští rok, ale také stále silnější Samsung, který už brzy představí novinku Galaxy Note III.

Vstup Icahna do Applu už přívítali i ostatní akcionáři firmy. Podle Davida Rolfa ze společnosti Wedgewood Partners, která vlastní cenné papíry za pět miliard, Icahn uspíší návrat k růstu. „Vítejte na podhodnocené jablečné párty, pane Icahn,“ prohlásil Rolfe. „Akcionáři Applu zažili letos těžký rok,“ dodal.

Kdo je Carl Celian Icahn
Veterán rizikových investic s talentem zvyšovat tržní kapitalizaci firem. Absolvent Princeton University odstartoval svou kariéru na Wall Street už v roce 1961. O sedm let později založil Icahn & Co., společnost obchodující s cennými papíry. Během let pak začal přebírat kontrolu v některých privátních společnostech. Významný podíl vlastnil nebo vlastní například v Time Warner, Texaco, Phillips Petroleum, Western Union, Gulf & Western, Viacom, Uniroyal, USX, Marvel Comics, Revlon, Imclone, Federal-Mogul, Motorola. Do svého portfolia nedávno přidal také Yahoo.