Ministři dostali k připomínkám návrhy změn kolem zakázek a staveb

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) poslalo do meziresortního připomínkového řízení návrh novely zákona o veřejných zakázkách a stavebního zákona. Změnit se můžou například pravidla pro vyhlašování malých zakázek nebo povolování staveb.

„Jsem rád, že jsme dokončili další etapu přípravy důležitého zákona, který má napomoci ke zvýšení transparentnosti v nakládání s veřejnými prostředky,“ uvedl ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV). Jednou z hlavních změn kolem veřejných zakázek má být snížení limitů pro zakázky malého rozsahu na jeden milion korun. Současná hranice činí u dodávek či služeb dva miliony korun, u stavebních prací šest milionů korun. U zakázek pod těmito limity nemusí úřady vypisovat výběrová řízení. Kvůli snížení limitu bude muset přijímat nové úředníky Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), možná se tomu nevyhnou ani obce.

Změna stavebního zákon má například rozšířit okruh staveb, pro jejichž realizaci nebude potřeba stavební povolení nebo je bude možné stavět jen na základě ohlášení stavebnímu úřadu. Novela také počítá s tím, že každý, kdo potřebuje stavební povolení, si bude moci vyřídit veškeré náležitosti na jednom místě. „Chceme dosáhnout stavu, který vláda shrnula do hesla: jedna stavba - jeden úřad - jedno rozhodnutí,“ sdělil již dříve Jankovský. Změní se možná také pravidla pro vyvlastňování. Pokud k němu bude muset stát při výstavbě přistoupit, počítá návrh novely s oddělením vyvlastnění a jednání o náhradě.