Miroslav Rycek: Nejraději mám tratě s tvrdým povrchem

Třiačtyřicetiletý lyžař z Frýdku-Místku Miroslav Rycek má za sebou náročnou sezonu, ve které se rozhodně neztratil.

Miroslav Rycek završil letošní sezonu ziskem titulu v obřím slalomu na mistrovství republiky v Rokytnici nad Jizerou. Neztratil se ani na Světových hrách Masters ve Slovinsku, kde získal bronz ve slalomu.

Na konci března jste se zúčastnil posledního závodu této sezony. Co budete dělat nyní?
Jsem rád, že si od lyžování budu moct na nějakou dobu odpočnout. Svůj volný čas teď budu chtít věnovat především rodině, se kterou přes sezonu moc nejsem.

Kromě titulu v Rokytnici jste si vedl dobře i na Světových hrách Masters ve Slovinsku.
To ano, ale mohlo to být lepší. V Kransjské Goře jsem získal pouze bronz ve slalomu, ve kterém mě předjeli dva italští závodníci, se kterými dlouhodobě soupeřím i ve Světovém poháru Maters.

O závodech Masters mnoho lidí neví. Pokuste se je přiblížit.
Závodníci jsou rozdělení do dvou kategorií. V první, ve které závodím i já, mohou jezdit lyžaři ve věku od třiceti do pětapadesáti let. Je v ní spousta bývalých závodníků. Především v závodech obřího slalomu je hrozně těžké prokousat se mezi nejlepší. Ve druhé kategorii jezdí lyžaři starší pětapadesáti let. Ti už sice nejsou tak rychlí, ale jejich nasazení je fantastické.

V takových závodech už ale jde spíše o to pobavit se, že?
Jsou o setkávání kamarádů, kteří mají stejný koníček. Můžu ale všechny ujistit, že v kategorii, ve které závodím, nikdo nikomu nic nedaruje. Příprava nebo soustředění před závody probíhá tak, aby byl lyžař připravený vítězit a porážet ostatní kamarády.

Kolik závodů za sezonu zvládnete absolvovat?
Světový pohár Masters se skládá z osmadvaceti závodů a třech závodů mistrovství světa. Účastním se takových podniků, na které mám peníze a čas. V této sezoně jsem absolvoval osm závodů Českého poháru, dva závody Světového poháru Masters v Peci pod Sněžkou a Světové hry Masters.