Místo aut budou předzahrádky

Dva podnikatelé, dva rozdílné názory. Od dubna nesmí před svými podniky na Žižkově náměstí v Táboře parkovat.

Žaneta Benešová má kavárnu na rohu spodního rohu náměstí. Luigi Baccadlini peče pizzu kousek vedle. Oba mají parkovací kartu a od dubna přijdou o svá rezidenční místa. Zrušených bude totiž všech dvacet stání pro rezidenty na Žižkově náměstí.

K této změně přistupuje každý z nich jinak. „Často musím vozit zboží. Teď můžu v klidu zastavit a vyložit ho. Až před námi zruší parkování, bude to obtížnější,“ stěžuje si Benešová. Baccadlini je jiného názoru. „Raději si najdu místo pro zaparkování jinde. Oceňuji, že zákazníci ze zahrádky budou mít otevřený pohled na náměstí a provoz na něm bude klidnější,“ dívá se na věc i z jiného úhlu. Na místě zrušených parkovacích míst si mohou podnikatelé rozšířit předzahrádky pro hosty. S tím zastupitelé při schvalování nařízení počítali.

Baccadlini ji určitě využije. Pro Benešovou to takové terno není. „Když jsme si letos předzahrádku nechávali schválit, nikdo nám ani tuhle variantu nenabídl. Navíc pochybuji, že by to pro mě byla výhoda. Hostům by jezdila auta přímo za zády,“ poznamenává.

Podle ní je zbytečné rozšiřovat kapacitu míst pro zákazníky. Není lehké je pak obsadit.
„I tak máme stále co zlepšovat. Nejsme Staromák. Lidí sem víc nepřijede,“ dodává podnikatelka.
Na náměstí nezaparkují, protože volná místa obsadí rezidenti, kteří o ně přišli. Myslí si, že zákazníci nebudou ochotní chodit do města pěšky a život v centru pohasne.
Místostarosta Tábora Martin Jirovský nesouhlasí.

„Kdo si chce do oblíbené restaurace zajít, obětuje rád cestu pěšky. I turisté si zvyknou. Parkovat mimo centrum je jinde běžné.“