Místo dítěte měli psa, ukradli jim ho

Čtyřměsíční štěně nalákali do auta a odvezli. Policie teď zkoumá záznamy kamer. Hledá únosce.

Ajdě jsou čtyři měsíce. Už po pár týdnech života byla nemocná, odmítala jíst. V bytě na vlakovém nádraží ji Tschunkovi vypiplali z nejhoršího. Když si ji přivezli, pravidelně ji krmili a ošetřovali. Teď je pryč. Řeč je o strakaté fence bígla, kterou rodině někdo ukradl.

„Chtěla bych dát oznámení, že hledám psa,“ přichází do redakce útlá blondýna. „Víte, on nám ho někdo ukradl, udělám všechno proto, abychom ho našli,“ vysvětluje odhodlaně Martina Tschunková a pokračuje ve vyprávění, nad kterém kroutí hlavou všichni okolo. Kdyby se pes sám zaběhl, pochopila by to, bíglové už jsou od přírody takoví. Událost, která se stala v pátek 18. června, ji ale víc než zaskočila.
V pátek odpoledne šla dcera Terezka na poštu koupit balicí papír. Že za ní z domu, kde bydlí a který s poštou přímo sousedí, vyběhla i Ajda, si nevšimla.

Scéna na tři minuty

„Jeli jsme za vnučkou na návštěvu. Akorát jsme přijížděli autem na parkoviště před poštu, když tady pobíhalo štěně. Ajdu jsem viděla všehovšudy dvakrát, nebyla jsem si jistá, jestli je to ona,“ popisuje babička Vlasta Gabrišová.

Následující scéna netrvala podle ní víc než tři minuty. U auta stojí mladá černovlasá žena, tak pětatřicet let, v ruce drží kousek salámu nebo pizzy. Chce štěně nalákat do auta, černého kombíku, možná forda nebo volkswagenu. Uvnitř sedí dva malí kluci a muž. „To je váš pes?“ přesvědčuje se Gabrišová. Žena suverénně přikyvuje, babička si ale není jistá. Jde se proto zeptat vnučky na poštu. Vybíhají spolu ze dveří, ale to už Ajdu odváží černé auto se zdánlivě spořádanou rodinkou uvnitř. Volání, aby zastavili, už je marné.

„Hned jsem volala policii, nejdřív mi řekli, že je to nezajímá, ale vzdát jsem to nechtěla,“ říká právoplatná majitelka psa. Hned v sobotu se rozjela za veterinářkou Radkou Vaňousovou, kde byli jen před dvěma dny se štěnětem na očkování. Lékařka slíbila rozeslat fotky Ajdy kolegům. Její popis nechala rodina i v útulku.

„Je to těžké, neměla žádné zvláštní znaky. Od nás jen červený obojek,“ povzdychne Tschunková. Do pátrání se zapojil i její muž, který na motorce objíždí denně ulice. Do redakce dorazila Martina Tschunková v pondělí, obcházela noviny a znovu policii. Tentokrát jí vyhověli.
„Chceme prověřit záznamy kamer městské policie. K tomu jsou tu ještě kamery dalších institucí, které by mohly incident zachytit. Žádáme o povolení do jejich záznamů nahlédnout,“ komentuje policejní kroky mluvčí Miroslav Doubek.

Pokud by snímky ukázaly přímo událost a podvodníky by vypátrali třeba podle poznávací značky, hrozí jim pravděpodobně pokuta. S podobným případem se prý na policii nesetkali.
Psa dostala dcera Tereza k desátým narozeninám. „Nemůžeme mít s manželem další děti a Terezka pořád žadonila, že chce sourozence, tak jsme se rozhodli, že jí koupíme štěně. Teď nemáme ani to,“ vzdychne Martina Tschunková. Popisuje záchvaty pláče její dcery, které načas přestalo chutnat a místo zábavy s kamarádkami prochází ulicemi města a pátrá po strakatém štěněti.
„Myslím, že boží mlýny melou, i když nikomu nic zlého nepřeji, tohle se neodpouští. Lidé si neuvědomují, co můžou rodině způsobit,“ uzavírá babička Gabrišová.

Na prošetření mají policisté ze zákona třicet dní. Když nic nezjistí, případ odloží. Informace k němu ale budou shromažďovat dál.