Místo záchrany boj o postup

Brněnští fotbalisté vstoupili do jarní části sezony báječně. Po pěti výhrách ztrácejí na postup mezi elitu pět bodů.

Spodní patra tabulky, nevýrazné výkony a náběh na další nepodařenou sezonu. Že to něco připomíná?

Tenhle sportovní příběh ale v Brně dnes rozhodně není v kurzu. Vedle hokejové Komety, která dál žije pohádku v extraligovém play-off, sedí i na fotbalisty Zbrojovky.

Postup místo záchrany?

Ti místo avizovaného boje o záchranu druhé nejvyšší soutěže hrají po pěti jarních kolech znovu o postup. Na druhé místo, zajišťující cestu vzhůru mezi elitu, ztrácejí už „jen“ pět bodů. A to dokonce sezony chybí ještě devět zápasů.

„Snažíme se tabulkou moc nezabývat. Už několikrát se tady v Brně vykřikovalo, že je všechno v pořádku, a pak z toho byla zase krize. Chceme dál pokračovat stejným způsobem a až se na konci podíváme na výsledné body, třeba budeme překvapení,“ tvrdí brankář Martin Doležal.

Pokud Zbrojovka bude pokračovat podle plánu a hlavně dosavadních jarních výsledků, může to být na konci sezony docela pěkný pohled. Jaro v podání brněnských fotbalistů?

Pět zápasů, pět výher, patnáct bodů. Se dvěma podzimními úspěchy svěřenci trenéra Petra Čuhela natáhli sérii vítězství už na sedm zápasů.

„Jsme šťastní, že jsme se dostali na vítěznou vlnu. Ale jak jsme teď párkrát vyhráli, můžeme několikrát v řadě prohrát. Vypadá to, že už jsme zachránění, pro udržení jsme udělali obrovský kus práce. Co se týče vrchu tabulky, uvidíme, kam nás série donese,“ říká s úsměvem kapitán Petr Švancara.

Brno stoupá

Jak už Sedmička informovala v prosinci, postup nemusí být utopií ani v případě, že Brno nedosáhne na jedno ze dvou prvních míst v tabulce.

Podmínky pro vstup do nejvyšší soutěže totiž splňují vedle Brna pouze Jihlava, Zlín a Opava.
„Současná situace Zbrojovce nahrává. Pokud chcete hrát první ligu, musíte mít vedle výsledků i dobré ekonomické zázemí a odpovídající úroveň stadionu. To je momentálně velké plus pro Brno,“ ví dobře bývalý hráč Zbrojovky Jan Maroši. Pokud by svaz dodržel nastavené podmínky a kluby svoje předsezonní sliby, Zbrojovka by byla na postupovém místě už teď. Na podobné úvahy však Brňané neslyší.

„Pro nás jsou podstatné výkony na hřišti. Těší nás vítězná šňůra a rádi bychom ji natáhli co nejvíc. A třeba za pár kol v duelu s Jihlavou to bude zápas o všechno. Zbývá devět kol, stát se může ledasco,“ přemítá Doležal.

Pevná defenziva

Jestliže se Brňané spolehnou pouze na vlastní síly, i tak můžou dojít k úspěchu. Rozdíl od podzimu je znatelný. „Předvádíme jednodušší a přímočařejší fotbal, konečně i s dostatečným nasazením. Máme zálohu, která více naběhá, čemuž hodně pomohl příchod Pavla Mezlíka. Díky tomu se obrana nedostává pod takový tlak,“ hledá důvody pozitivní změny oproti podzimu Doležal. A má pravdu. Směrem dozadu si Zbrojovka vede náramně. Za prvních pět kol gólman Doležal tahal míč ze své brány pouze dvakrát. I proto si Brňané mohli dovolit vyhrát všechny zápasy pouze jednobrankovým rozdílem.

„Už to asi nebude náhoda. Z týmu je cítit větší vnitřní síla, dokážeme tyhle zápasy prostě urvat. Na podzim se nám něco podobného nedařilo,“ dodává Doležal.

I on přiznává, že kabině k větším klidu napomohl příchod nového majitele Jaroslava Přečka. Pominula tak doba, kdy se spekulovalo o zániku klubu a hráči řešili kromě fotbalu i existenční starosti. „Podzimní výsledky tím omlouvat nemůžeme. Na druhou stranu je jasné, že jsme se o tyhle věci zajímali. Přece jen je fotbal naše živobytí,“ vysvětluje Doležal.

Návrat diváků?

Ještě jedna pozitivní změna je v případě Zbrojovky znát. Série vítězství pomalu vrací fanouškům důvěru v brněnské fotbalisty.

Zatímco na podzim jich běžně chodilo na domácí zápasy pouze dvanáct stovek, na jaře je to podstatně víc. Sokolov? 1957. Táborsko? 2458. Čáslav? 2826. „Hodně nás to těší. Konečně fanouškům trochu děláme radost a oni nám to svojí podporou vrací. Snad je zase nezklameme,“ věří Doležal.

Pokud Brňané ze zpackané sezony nakonec vykouzlí postup mezi elitu, jejich příznivci se rozhodně zlobit nebudou.

Na sportovní zázraky si v letošní sezoně začínají zvykat.

POSTAVENÍ V TABULCE

Počet bodů po 21 kole:

1. Ústí nad Labem 44
2. Bohemians 38
3. Jihlava 37
4. Karviná 35
5. Sokolov 34

6. Zbrojovka 33

7. Zlín 31
8. Varnsdorf 31
9. SFC Opava 30
10. Znojmo 29
11. Sezimovo Ústí 26
12. Vlašim 24
13. Třinec 24
14. Čáslav 24
15. Most 19
16. Sparta 10