Modelář staví přesnou kopii válečného letounu

Letecký modelář Adolf Valášek z Drozdova chystá pilotovi RAF generálu Miroslavu Štanderovi model letounu, na kterém létal za války.

Besedu s mužem, kterého britské královské letectvo nasadilo za války jako nočního stíhače, chystají členové zdického klubu vojenských historických vozidel. Po smrti generála Františka Peřiny je Miroslav Štandera zřejmě nejslavnějším českým žijícím pilotem, který bojoval ve druhé světové válce.
Letecký modelář, milovník historie a sběratel historických vozidel Adolf Valášek chystá pro jedenadevadesátiletého generála překvapení v podobě přesné zmenšeniny stroje, na kterém stíhal nacistická letadla. Chvilky pro stavbu modelu s rozpětím křídel přes tři metry vyšetřil Valášek v posledních osmi letech svého života.

První let bude v létě

Nepočítal jsem to, ale strávil jsem na tom tři až pět tisíc hodin práce. V přepočtu na hodinovou mzdu bych si za čas strávený na tomto modelu vydělal na ultralehké letadlo,“ řekl modelář Valášek.
Miroslav Štandera začal za války kariéru jako denní stíhač na strojích hurricane a později spitfire. Když Německo změnilo svoji útočnou taktiku, nasadilo ho britské velení jako nočního stíhače na stroje beaufighter a mosquito. A právě Valáškův model letounu de Havilland Mosquito je přesnou kopií Štanderova stroje, včetně označení jeho perutě. Má rozpětí křídel bezmála tři a půl metru a poprvé se vznese do vzduchu v létě. Jednotlivé díly z pěnového polystyrenu, dýhy, laminátu a hliníku dal Valášek dohromady krátce před besedou. Stroj osadil dvěma vodou chlazenými motory MMVS. Každý z nich má obsah osmapadesáti kubických centimetrů s výkonem osmi a půl koně.
Generál Miroslav Štandera je čestným členem několika aeroklubů. Letos oslaví už dvaadevadesáté narozeniny.
„Je to velice vitální muž, který vzpomíná na válku neobyčejně poutavou formou. Je to opravdu zdatný bavič,“ řekl o veteránovi jeho obdivovatel Adolf Valášek.
Besedu pořádají vojenští historici ze Zdic dnes, 6. února ve zdickém Café baru Pelikán od půl páté odpoledne.