Muzeum, jistota nejen za deště

Přerovské muzeum celoročně nabízí několik expozic, které návštěvníky seznamují nejen s historií regionu.

Jak trávit den, když je venku škaredě? Mnozí sedí u televize nebo bloumají po nákupních centrech. Smysluplnější využití volného času nabízí Muzeum Komenského v Přerově, které pro návštěvníky přichystalo několik expozic.

Povídání o mašinkách

Výpravný výstavní projekt, který vznikl k 170. výročí příjezdu prvního vlaku na střední Moravu, vypráví o životě kolem lokomotiv, vlaků a vláčků. Potěší malé i velké.

Na podzim roku 1841 „přisupěla“ první lokomotiva v čele slavnostního vlaku do zbrusu nové železniční stanice v Přerově, který byl tehdy ještě maloměsto. Bouřlivý rozvoj železnice pak způsobil i přeměnu Přerova do podoby významného průmyslového střediska a dopravního uzlu. Výstava se věnuje dějinám „železné dráhy“ a hlavně přerovským železničním dějinám a jejich vlivu na město a okolí.

„Návštěvnicky oblíbené jsou drážní zařízení a služebny, například pokladny, stanoviště telegrafisty a strážního domku. Z exponátů jsou zajímavé modely lokomotiv, na kterých jezdívali strojvůdci z Přerovské výtopny. Například Meteor z roku 1841 nebo rychlíkový stroj rakouské řady 310 z Národního technického muzea, který Přerované mohli naposledy spatřit v roce 1936 v železniční expozici Středomoravské výstavy. A také legendární stroj řady 387.0, tedy Mikádo v zeleném zbarvení, podle návrhu akademického malíře Kreibicha,“ uvedl Sehnálek.

Výstava, která je otevřená od října loňského roku, se setkala s velkým zájmem návštěvníků. Proto zaměstnanci muzea nově nainstalovali propracované modely velkého měřítka osobních vagonů různých tříd Severní dráhy z roku 1837, které od roku 1841 jezdily také Přerovem.

Ceny pro návštěvníky

„Protože výstava mašinek zanedlouho skončí, připravili jsme na poslední dva dny, tedy na 25. a 26. února, slosovatelné vstupenky o tři ceny věnované Českými drahami. První vylosovaný obdrží kilometrickou banku, tedy předplatné na dva tisíce kilometrů jízdy vlakem. Návštěvníci na druhém a třetím místě dostanou peněžní poukaz v hodnotě 500 korun na nákup na pokladnách Českých drah,“ zve návštěvníky komisařka projektu Povídání o mašinkách Kristina Sehnálková.

Expozice archeologie

S archeologickými nálezy od starší doby kamenné až do počátků raného novověku na přelomu 15. a 16. století návštěvníky seznamuje expozice Archeologie Přerovska. Svou plochou přes dvě stě metrů čtverečních a počtem více než čtrnáct set vystavených sbírkových předmětů se řadí k nejrozsáhlejším expozicím archeologie na Moravě.

„Expozice představuje první reprezentativní ukázku světoznámé archeologické lokality Předmostí u Přerova. Z exponátů se mezi špičkové nálezy řadí rekonstrukce hromadného uložení nejméně jednadvaceti lidských skeletů z období poslední doby ledové, což je největší koncentrace lidských pozůstatků z té doby v Evropě. Objevil je v roce 1894 archeolog Karel Jaroslav Maška. Na druhém místě bych uvedl cenné soubory z eneolitického hradiska Hlinsko u Lipníka nad Bečvou,“ uvedl kurátor expozice, archeolog Mgr. Aleš Drechsler.

Odboj na Přerovsku

V druhém patře zámku se rozprostírá výstava Přerovsko v odboji 1914-1989.

„Expozice je zaměřená na odbojovou činnost Přerovanů doma i v zahraničí zejména v letech 1914-1945, připomíná tedy i události přerovského povstání 1. května 1945. Zájemce o vojenství potěší ukázky dobových zbraní, stejně jako části letounu Liberator, sestřeleného u Troubek a Tovačova,“ zve správce expozice Petr Sehnálek.

Výstava ukazuje, jakým způsobem se rozvíjela činnost prvního, druhého i třetího odboje v regionu na konkrétních osudech a událostech. Odhaluje fakta doložená archiváliemi, fotografiemi i předměty a výběrově je zasazuje do širších souvislostí dějin, zejména obou světových válek.

K nejzajímavějším exponátům vstupní místnosti patří originál pamětní desky legionáře Jana Gayera a prapor Jednoty obce legionářské v Přerově.

PŘEROVSKÉ MUZEM KOMENSKÉHO

Otevřeno: úterý až pátek 8.00-17.00, o víkendu 9.00-17.00.
Vstupné: na všechny expozice 40 Kč, zlevněné 20 Kč. Na jednu expozici 20 Kč (10 Kč).

Muzeum je v budově přerovského zámku.