Muzeum láká k noční prohlídce

Sedm pracovišť Slezského zemského muzea se návštěvníkům otevře v nočních hodinách.

Mistr Petr Bezruč a jemu blízká Doda, tajemství depozitářů či komentované prohlídky běžně nepřístupných míst čekají Opavany tento pátek v rámci Slezské muzejní noci. Lidem se mezi devatenáctou hodinou a půlnocí otevře hned sedm muzejních objektů.

Hlavní budova muzea noční návštěvníky láká odhalením jedinečného muzejního exponátu, ukázkou výroby dávných kachlí a umělou jeskyní s fosiliemi, netopýry i mechorosty. Blücherův palác slibuje zajímavosti přírodovědných sbírek a Památník Petra Bezruče kostýmované prohlídky a promítání krátkého němého filmu Koupající se Bezruč.

V bývalém františkánském klášteře lidé mimo jiné uvidí staré fotografie Opavy a palác Razumovských zve na komentovanou prohlídku.

„Arboretum nabídne za doprovodu průvodců prohlídku pěstebních skleníků s výkladem o historii skleníkové expozice,“ uvedla Kamila Streitová Bindrová k dalšímu programu muzejní noci. Komentovanou prohlídku výstav v arboretu doplní i posezení u ohniště a opékání. Památník II. světové války v Hrabyni bude o muzejní noci hostit přímé účastníky bojů a veterány války.

„Pro snadnou orientaci návštěvníků mezi muzejními objekty budou na místech, kde se muzejní noc uskuteční, mapky s informacemi,“ dodala Streitová Bindrová.

Brány muzea pobořené

1. Výstavní budova muzea:
doprovodný program
k výstavě Krása, která hřeje;
Pojďte dolů do jeskyně;
Překvapení ze sbírek muzea
2. Blücherův palác:
Zajímavosti z přírodovědných
sbírek
3. Památník Petra Bezruče:
Večerní prohlídky za účasti
Mistra; Koupající se Bezruč
4. bývalý františkánský
klášter: Opava v proměnách
času; Zajímavosti
z etnografických sbírek
5. palác Razumovských:
Místo, kde žil Camillo
Razumovský
6. Arboretum Nový Dvůr:
Prohlídka pěstebních
skleníků; Arboretum Nový
Dvůr v Evropě; Pěšinou
za doprovodu loučí
k výstavnímu pavilonu;
Ohniště, oheň, louče
7. Hrabyně – Památník II.
světové války: Doba zmaru
a naděje