Na Baťův kanál o měsíc dřív

Vodní cesta z Kroměříže do Hodonína se otevírá už v červnu. Výlet na lodi si užije cyklista, bruslař, rybář i historik.

Aby lidé mohli strávit víkend za kormidlem lodi, nemusejí jezdit k dalekému moři. Neobyčejný pohled z lodní kajuty i kapitánského můstku je čeká na Baťově kanálu. Ten letos své vody pro několikadenní plavby otevírá o měsíc dříve než obvykle. V červnu se tak na dobrodružnou cestu mohou vypravit první zájemci.

Tehdy se otevřou plavební komory ve stejném rozsahu jako v létě. Prodloužený víkend na obytné lodi je ale dobré rezervovat co nejdříve. „Právě o hausbóty je obrovský zájem. V této chvíli je volných už jen pár termínů,“ upozornil Jiří Durďák, manažer Sdružení obcí pro rozvoj Baťova kanálu a vodní cesty na řece Moravě. Už od konce dubna ale bude možné nově hausbót rezervovat přes on-line systém. Novinkou jsou i pravidelné plavby pro cyklisty a in-line bruslaře. Baťův kanál vede z Kroměříže až do Hodonína a má přibližně šedesát kilometrů. Lidé si přitom mohou vybrat různé úseky i konkrétní loď. Pro dvojice je nejlepší motorový člun, pro osamělé rybáře kánoe a pro firemní akce velké výletní lodě. Rodinám s malými dětmi ale nejvíce vyhovuje hausbót, na kterém se pohodlně nají i vyspí. Když si například ve Spytihněvi půjčí obytnou loď Mašinka, zaplatí v červnu necelé čtyři tisíce, pokud jsou děti mladší patnácti let, o dvacet procent méně. Tato cena platí od pátku do neděle, přičemž si musejí nachystat zálohu pět tisíc korun.

Řídit loď přitom na unikátní vodní cestě může i úplný laik. Stačí jen povinné proškolení v půjčovně. „Jinde v republice si také můžete zajezdit bez průkazu, ale to jsou výjimky. Na Baťově kanále to platí stoprocentně,“ potvrdil Durďák.
V pátek odpoledne čeká posádku na cestě ze Spytihněvi do Uherského Hradiště několik mostů a tři plavební komory. Přerušit jízdu se vyplatí kvůli naučné stezce v Huštěnovicích, kde výletníci uslyší zpěv vzácného slavíka obecného.

Noc mohou lidé strávit v Hradišti u jarošovského lesa. „Toto místo je vhodné třeba pro trampy, kterým nevadí žáby ani cvrčci,“ upozornil Stanislav Hampala, který půjčuje lodě ve Spytihněvi. V sobotu posádka popluje kolem nového přístaviště v Uherském Hradišti do Kostelan nad Moravou, kde mají tůň plnou chráněných obojživelníků. Odpoledne mohou zájemci strávit na nové cyklostezce ve Veselí nad Moravou. V místním přístavu je k dispozici sprcha, restaurace a za osmdesát korun je možné kotvit i přes noc.

V neděli je třeba odevzdat plavidlo nejpozději do šesté hodiny večer. Zbývá tak poklidná zpáteční cesta se zastávkou v Kunovském lese, kde se hlavně děti vyřádí na přírodním hřišti. Rodiny, které naopak uvítají více zážitků, zvládnou pokračování do Strážnice i zpáteční cestu do půjčovny.