Na Dvorku se zabydlel kreslený humor

V budějovické galerii Na Dvorku vystavují vtipy. Jako součást programu Rozmarného léta.

stručněji. Tak si autoři kreslených vtipů představují ideální obrázek. Divák ho pochopí hned, zatímco hledání nápadu a jeho ztvárnění zabere hodiny i dny.
„Dobře se mi kreslí třeba zdravotní tematika. Každý je někdy marod, takže vtipy jsou všem srozumitelné,“ říká Miloslav Martenek, který svá dílka publikuje už od roku 1970.
Téměř padesát obrázků od českobudějovických autorů, k nimž patří také Jaroslav Kerles, Jan Schinko, Petr Hošťálek, Jan Farkas a Miroslav Král Český, si mohou lidé prohlédnout do 29. srpna v Galerii Na Dvorku. Autoři tím slaví dvacáté výročí České unie karikaturistů, a hlavně ukazují, že i vážné věci lze vidět z té veselejší stránky. Velkou inspirací je jim technika – například pro Martenka letadla, pro Hošťálka auta a motorky. Kerles má rád laskavý pohled na život. „Vidím kolem sebe hlavně černý humor a vtipy inspirované sexem. I kdybych měl umřít hlady, k tomu se nepropůjčím,“ upozorňuje.
Krále baví hlavně hravost a křehkost. „Přeju si, aby vzniklo něco líbeznějšího, než je běžné,“ naznačuje projektant, který přinesl navíc jednu kuriozitu. Uprostřed dvora položil na trávu placatý kámen prověřující vztah dvojic. Jsou v něm čtyři stopy umístěné tak důmyslně, že kdo se do nich chce postavit a chvíli zůstat stát, musí druhého obejmout. Když oba vydrží v těchto šlápotách aspoň dvě a půl sekundy, získají osvědčení o vzájemné přitažlivosti. Pak mohou mít denně tři přání, ovšem jen mezi sebou.
Výstava nazvaná Prázdninové usmívání je další akcí z programu Rozmarného léta, kterým galeristka Marie Kubovcová vytváří ve dvoře domu v Hroznové ulici pohodovou oázu. Bývá otevřeno v úterý, ve středu a ve čtvrtek od dvanácti do šesti večer.