Na luxusní jídlo za přijatelné ceny

Festival dobrého jídla míří do Olomouckého kraje. Lidé na něj mohou přijít do šesti restaurací.

Pro ty, kdo si rádi dopřejí chutné jídlo a zároveň touží okusit nejen delikatesy, ale i atmosféru luxusních restaurací, je tady Grand Restaurant Festival. Akci, která se bude konat v celkem dvaceti městech a třiašedesáti podnicích v České republice, bude hostit i šest vybraných restaurací v Olomouckém kraji - pět olomouckých a jedna v Přerově. Přehlídka kulinářských radovánek začne patnáctého ledna a potrvá celý měsíc. Letos navíc organizátoři připravili netradiční zpestření v podobě „Mňam vlaku“, který přijede z hlavního města do Olomouce.

Grand Restaurant Festival má podle jeho organizátorů návštěvníkům přinést kromě chutných pokrmů hlavně zážitek z interiéru, atmosféry a obsluhy festivalových restaurací. Lidé budou moci ochutnat jídla, která by si za „normálních“ okolností nedali.

„Festival umožňuje komukoliv, kdo má zájem o kvalitní gastronomii, aby navštívil nejlepší a zároveň leckdy dražší podniky této země, ovšem za symbolické ceny,“ tvrdí zakladatel akce Pavel Maurer.

Sedm tisíc hodnotitelů

Ten je autorem knihy Maurerův výběr Grand Restaurant, ve které vybral podle něho ty nejlepší podniky. „V letošním roce vzniklo několik gastronomických festivalů. My ale klademe stále důraz na dramaturgii, proto se účastní akce jen restaurace prověřené z ankety Maurerův výběr,“ zdůraznil hlavní organizátor.

Výběr restaurací, který vyšel knižně, je podle jeho autorů v současné době jediný nezávislý průvodce nejlepšími a nejzajímavějšími restauracemi. „Naším hlavním posláním je nezávisle hodnotit jednotlivé restauranty, a přinášet tak ověřené informace a zaručené tipy. Máme svůj okruh zhruba sedmi tisíc hodnotitelů, který rok od roku rozšiřujeme,“ vysvětlil Maurer. Lidé zasílají hodnocení poštou, prostřednictvím internetu nebo textovými zprávami.

Hlavním cílem, který si vytyčili organizátoři, je obrana proti špatnému jídlu a nepříjemným číšníkům. „Známkování restaurací má v sobě nejen možnost kritiky, ale i kultivace,“ myslí si propagátor kvalitní gastronomie.

Jednotlivé podniky hodnotitelé posuzují známkami od jedničky do pětky jako ve škole. Podle kvality jídla, obsluhy a interiéru udělují známku na stupnici excelentní, velmi dobré, dobré, ucházející. Těm nejhorším patří hodnocení „vyhněte se“. Uvádějí také průměrnou cenu, kterou může návštěvník utratit za večeři a pití.

„Hodnotitelé, kteří tajně a na svoje náklady známkují jednotlivé restaurace, se mezi sebou neznají a patří do různých sociálních a profesních skupin. Zároveň jsou to však odborníci z mnoha dalších zajímavých profesí jako lékaři, umělci, právníci či podnikatelé. Do hodnocení ale také promlouvají šéfkuchaři a další experti, kteří se ve většině shodují s laiky,“ poznamenal Maurer.

Hodokvas ve vlaku

Lákadlem letošního ročníku je třeba pečený úhoř s raviolami z červené řepy a vinagrette z lískových oříšků, hovězí líčka se smržovou omáčkou, pozvolna dvanáct hodin brasírovaná v silné omáčce, podávaná v srdíčku pyré z fialových brambor a celeru nebo jelení svíčková servírovaná spolu se smetanovou omáčkou. Strávníci z Hané se můžou těšit i na místní speciality.

Největší novinkou pro letošní ročník je gastronomická atrakce na kolejích s názvem Mňam vlak. „Pojedeme z Prahy do Olomouce. Hosté v něm ochutnají menu Nové gastronomie 2012, které speciálně připraví šéfkuchař Jaroslav Sapík, jenž bude i po celou dobu u konzumování jídla,“ prozradila mluvčí festivalu Dominika Vrkotová. V Olomouci pak pasažéři navštíví tři restaurace. „V každé z nich ochutnáme dva chody,“ láká organizátorka.

Zájemci o svátek gastronomie si musejí zakoupit festivalovou ochutnávku na určitý den a čas v jedné z festivalových restaurací, kterou si sami vyberou. Prodej se odehrává na internetu na www.grandrestaurantfestival. cz.

Za ochutnávku lidé zaplatí v rozmezí od dvou set do šesti set korun a vybírat mohou z mnoha variant. „Máme připravené i speciální dárkové poukazy,“ dodala Vrkotová.

Festivalové restaurace v kraji

* Abasta! * Alley hotel
* Moravská restaurace
* Trinity hotel
* Vila Primavesi
* U Labutě (Přerov)