Na moderní architekturu chybí v Přerově odvaha

Nejčastěji volí stavebníci v Přerově tradiční zástavbu, navazující na okolí, nebo stavbu bungalovů. Těch, kteří si vybírají moderní architekturu, je nejméně.

Přerov | Než vyroste v Přerově nový dům, rozhoduje o něm i Olga Krčmová (na snímku) z pracoviště architektury a urbanismu města Přerova. „Moderní a netradiční agentuře nebráníme. Lidé ale stavějí raději tradiční domy,“ říká Krčmová.

Jaké rodinné domy si lidé v Přerově stavějí v poslední době nejčastěji?

Zájemce o novostavby si můžeme rozdělit do tří skupin. Nejčastěji lidé volí tradiční zástavbu, navazující na okolí, další mají zájem o stavbu bungalovů, což je současný trend, který do České republiky přišel ze zahraničí. Těch, kteří si vybírají moderní architekturu, je nejméně.

Podle čeho návrhy novostaveb v Přerově posuzujete?

Město se vyjadřuje ke vzhledu staveb, jelikož jejich architektura utváří i veřejný prostor, který užívají všichni. Důraz klademe na to, aby domy stály ve stavební čáře, aby tvar a úhel střechy odpovídal okolní zástavbě a aby byl hřeben střechy rovnoběžně s komunikací. To je totiž typické pro hanáckou zástavbu v Přerově.

Chtějí lidé často stavět domy, které takové podmínky nesplňují?

Problém je například s výstavbou bungalovů. Jejich vzhled není pro Hanou typický a do zástavby v Přerově se proto těžko umísťují. Vždy se ale snažíme se stavebníkem nějak dohodnout.

Když jsou pravidla takto přísná, je tedy vůbec možné stavět v Přerově netradiční domy?

Nebráníme nikomu stavět moderní nebo avantgardní architekturu. Když přijde stavebník se zajímavým řešením stavby, je možné ji někam umístit. Jen musíme pečlivě posoudit místo, kde má stát. Lidé si ale spíš staví tradiční typy domů, bungalovy a katalogové stavby.

Jsou v Přerově domy, jejichž architekturu byste vyzdvihla?

Zajímavý je třeba soubor vil za obřadní síní v Hostýnské ulici nebo tvarově netradiční stavbou je vila v ulici Za Mlýnem. Ale obecně mají lidé z moderní architektury spíše obavy.