Na Tachovsku připravují desítky parcel pro rodinné domky

Příhraniční ves Halže začala připravovat 42 parcel pro rodinné domky. Jde o největší bytový projekt na Tachovsku. Obec dá do jejich zasíťování 16 milionů korun, peníze si půjčí a část získá z prodeje parcel, řekl starosta František Čurka. Výstavbou domků se počet obyvatel přehoupne přes 1000.

„Příprava sítí začala, rádi bychom do zimy ještě něco udělali,“ uvedl starosta. Prvních 24 pozemků bude připravených do října 2012, druhá část za další rok. Jde o obecní plochu ve směru na sever na Žďár. „Zájemci chtějí zatím koupit čtvrtinu plánovaných parcel, jde o rodiny z nejbližšího okolí,“ dodal. Poptávku si vysvětluje blízkostí okresního města, slušnou vybaveností vesnice, tedy prvním stupněm základní školy, školkou, prodejnou, kvalitním ovzduším i přírodou, protože obec leží v rezervaci Český les. Obyvatelé nacházejí práci ve městě i v nedaleké průmyslové zóně Nová Hospoda.

Cena pozemku bude 530 Kč/m2 včetně DPH; na Tachovsku jde o solidní sumu. Na hranici parcely bude mít kupec elektřinu, plyn a vodu. „Ve smlouvě o budoucí kupní smlouvě se lidé zavážou, že do dvou let musí stavbu zahájit a do pěti let dům dokončit,“ upozorňuje Čurka.

Jde o největší bytovou výstavbu v obci od roku 1990. Do současné doby to byly individuální projekty, zhruba dva nové rodinné domky ročně. Obec sama zajistila jen dva byty, které vznikly z nebytových prostorů bývalé školy. Vesnice dále nabízela pozemky, ale bez sítí. Halže má stovku bytů ve zděných a hlavně panelových domech, z nichž žádný neprodala a neplánuje to. „Pomáháme si tím řešit některé sociální problémy. Můžeme dát byty mladým lidem a vyřešili jsme tím i problém počtu dětí ve škole i školce, a to tím, že se sem přistěhovaly mladé rodiny,“ dodal starosta. Radnice získané peníze vrací do údržby.