Nájemní bydlení láká stále více privátních investorů

Byty a rodinné domy určené k pronájmu se nyní stávají velmi lákavou komoditou pro řadu privátních investorů i investičních skupin. Tato situace se přitom zdaleka netýká jen Prahy či Brna, ale i menších měst v regionech. Velmi aktivní na trhu je například finanční skupina FPD Corporation CZ a.s., která kapitálově vstoupila do několika společností působících zejména v Jihomoravském kraji, ale i na Slovensku nebo ve středních Čechách. Momentálně tak spravuje portfolio zhruba o tisícovce bytových jednotek v různém stupni realizace.

„Nevyhýbáme se ani nákupům již stojících projektů, kde se soustředíme na provozní náklady. Obvykle nacházíme velké rezervy ve správě nemovitosti. Ne náhodou se některé projekty, do nichž jsme vstupovali vlastním kapitálem, podařilo v řádu měsíců refinancovat u bank,“ řekl předseda dozorčí rady FPD Corporation CZ Anton Siekel.

Příkladem může být osmipatrový obytný blok v centru Hodonína, který jako dlouhodobě prodělečnou budovu dceřiná společnost FPD koupila v polovině loňského roku od Jihomoravského kraje. Během krátké doby ale optimalizovala veškeré náklady tak, že aktuálně nemovitost o 115 bytových jednotkách generuje zisk a chystá se její rekonstrukce. Investici refinancuje velká tuzemská banka.

Atraktivitu projektů nájemního bydlení pro privátní investory typu FPD zvyšuje fakt završované deregulace i změna legislativního prostředí, které vyvážilo podmínky mezi pronajímateli i nájemci. Do poptávky se nesporně promítá i postupné stěhování lidí za pracovními příležitostmi. Statistiky skupiny FPD a jejích dceřiných společností tak vykazují dlouhodobě 90% obsazenost bytových jednotek určených k pronájmu.

„Naším cílem není budovat sociální bydlení, ani zdvojovat nabídku obecních bytů, které mají v regionech vysoký podíl. Kupujeme společnosti a projekty vlastnící nemovitosti na zajímavých adresách a s potenciálem dalšího rozvoje. Nechceme zvyšovat nájmy nad obvyklou hladinu ve srovnatelných projektech. Orientujeme se na nájemníky, kteří vědí, proč si volí tuto formu bydlení a velmi dobře si umějí spočítat výhody i náklady. Je v našem zájmu udržovat si nájemní vztahy co nejdéle,“ popisuje Siekel.

Skupině FPD se daří řadu akvizicí refinancovat u bank, které by úvěry na obdobné developerské projekty údajně neposkytly. Podle Radka Tutoviče ze společnosti SPOROBYT, která má ve správě zhruba 400 bytů v Hodoníně a okolí Brna, a kterou FPD koupila v lednu letošního roku, se měsíční nájemné u typové jednotky 2+kk o 50 m2 v novém projektu pohybuje kolem 7000 Kč měsíčně, v případě starší zástavby jde o čistý nájem mezi 5000 až 5500 Kč. „S výsledky jsme velmi spokojeni, stejně jako naši finanční partneři. Připravujeme proto další akvizice i formáty pronájmů, například typu kvalitních ubytoven,“ uzavírá Siekel.