„Náročnější muzikál jsme nezkoušeli“

Herečka Alena Antalová se chystá na hlavní roli Mary Poppins v novém muzikálu Městského divadla Brno.

Šestnáct let vystupuje v Městském divadle Brno, stihla točit i televizní seriály. Přesto roli, ve které se divákům Městského divadla představí od 20. listopadu, považuje herečka Alena Antalová za momentálně nejtěžší. Ztvární postavu Mary Poppins ve stejnojmenném muzikálu. „Takhle náročný muzikál jsme ještě nezkoušeli. Patří k nejlepším na světě,“ říká osmatřicetiletá herečka.

Čím je muzikál o kouzelné chůvě Mary Poppins výjimečný? Tím, o čem pojednává. Řeší stále aktuální téma, že se rodiče svým dětem málo věnují. Muzikál je napsaný tak dobře, vtipně, citlivě a hluboce, že mám problém text číst, aniž by mi tekly slzy. Kromě toho je velmi náročný technicky.

V čem přesně? Například když jedna z postav stepuje na stropě hlavou dolů. Technici z toho byli úplně na větvi, ale už vymysleli, jak to udělají. Hodně rolí mají malé děti, které ještě neumějí číst. Dalším oříškem bylo hromadné stepařské číslo, které jsme začali cvičit už před půl rokem.

Je muzikál určený pro děti, nebo pro dospělé? Děti se zabaví, protože Mary je kouzelná. Ale muzikál je spíš pro dospělé, maminky a tatínky, kteří si myslí, že když donesou domů peníze, rodině to stačí. Muzikál ale nevnucuje moudra. Situace jsou tak dobře napsané, že ta moudra z toho vyplynou. Komediální a vážná složka se vyvažují.

Máte tři děti. Dotýká se vás role Mary Poppins osobně? Mám s Mary dohodu. Já ji zahraju nejlíp, jak to dokážu, a ona mi pomůže být Mary Poppins pro mé děti. Někdy je mateřství náročné a já ztrácím nervy, křičím, i když nemusím. Mary je vzor i pro mě.

Postava Mary Poppins však není příliš známá. U nás není zažitá. Ve světě ji ale všechny děti i dospělí znají. Je to pro ně postava jako u nás Pan Tau. Lidé možná netuší, jak velký zážitek muzikál je. Já sama jsem se o Mary Poppins dozvěděla teprve nedávno.

V jaké fázi je zkoušení? Máme naučené písně a stepařskou scénu. Ale na zkouškách teprve čteme. Mít dva měsíce do premiéry je na české poměry přepych, na světové poměry málo. Na svoji roli mám navíc jen třetinu času, protože Mary se mnou alternují Radka Coufalová a Johana Gazdíková.

Kde vidíte svoji budoucnost? V Městském divadle Brno. Lepší podmínky mi v Česku nikdo nenabídl. Myslím si, že co se týče muzikálu, ani neexistují. Je tu nejlepší muzikálová tradice a technické zázemí z celého Česka a Slovenska.