Národní dům přestává strašit. Letos začnou opravy

Lidé považují Národní dům za největší ostudu v centru Varů. Za dva roky už by to definitivně nemělo platit.

Přitom mohl být secesní dům opravený už loni, navíc by stál i hotel na někdejším parkovišti v Zeyerově ulici, který na stávající budovu bude navazovat. Místo toho zvítězil v čtenářské anketě Sedmičky o největší hrůzu města.
Nemůže za to ale společnost Eltodo, která dům od města koupila a která má od roku 2007 vydané stavební povolení na rekonstrukci a výstavbu. Příčinou chátrání Národního domu byly mnohaleté soudní spory mezi magikem Ivem Ouřadou a městem.
V závěru loňského roku konečně město, společnost Eltodo Národní dům a Ivo Ouřada dospěli k takzvané trojdohodě. Její naplnění, což znamená mimo jiné ze strany Ouřady stažení všech žalob proti městu, uvolní Eltodu ruce a společnost se konečně bude moci dát do práce.
„Je to historický okamžik, který umožní zapsání Národního domu firmě Eltodo do katastru nemovitostí. Manželé Ouřadovi se zavázali vzít zpět své žaloby a vzdali se odvolání,“ uvedl v závěru roku po podepsání dohody primátor Werner Hauptmann.
„S rekonstrukcí a stavbou nové části bychom rádi začali určitě letos. Ale projekt je zpožděný o dva a půl roku. V tuto chvíli se stahují žaloby, protože trojdohoda musí dojít k nějakému naplnění. Jeho výsledkem bude převedení domu do našeho majetku. A současně samozřejmě pracujeme na aktualizaci celého projektu,“ říká Michal Prunar, jednatel společnosti Eltodo Národní dům.

První bude trafostanice

Společnost Eltodo se již před lety zavázala, že z Národního domu, společně s novou stavbou, vytvoří hotel konferenčního typu, který bude mít dvě stě pokojů. Pětasedmdesát z nich bude ve stávající budově - kterou společnost nebude přestavovat, jen ji zrekonstruuje - a zbytek bude v novém hotelu.
„Nová budova bude celá sloužit jako hotel. V přízemí budou komerční plochy, předpokládáme, že tu budou nějaké prodejny, fast food, kavárna a podobně,“ vysvětluje Prunar.
Ve stávající budově společnost zachová restaurace, kavárnu tak, jak to bývalo v Národním domě kdysi. Bude obnovená i někdejší restaurace, pro niž se vžilo lidové označní Kufr. Samozřejmě už nepůjde o „čtvrtou cenovou“.
Grafický design celého hotelu vytvořilo renomované grafické Studio Najbrt.
Rekonstrukce i výstavba nové části bude hotová za dva roky od zahájení prací. Pokud se neobjeví nepředpokládané komplikace, zahájí Národní dům svou novou historii v roce 2012.
„Práce budou postupovat současně - jak rekonstrukce stávajícího domu, tak výstavba nové části. Jedna z prvních věcí, které je třeba udělat, je přemístění trafostanice na pozemku, kde se má postavit nová část hotelu,“ přibližuje Prunar.
Trafostanice bude zapuštěná do stavební jámy pod hotelem.

Třináct let sporů

Národní dům sloužil lidem ještě v prvních letech po změně režimu na konci minulého století. Novodobý osud Národního domu se pak změnil v příběh třinácti let dohadování mezi zástupci města a magikem Ivo Ouřadou.
Karlovy Vary jako majitel hledaly v polovině devadesátých let pro Národní dům kupce. Objevil se Ouřada a nabídl neskutečných sto milionů korun. Město mu dům prodalo, ale magik nikdy nezaplatil. Nejprve se pustil do odkrývání fresek na fasádě, práce však brzy ustaly. A od roku 1996 začaly mezi Ouřadou a městem nekončené soudní spory.
Město se považovalo za vlastníka objektu, protože nikdy nedostalo peníze za prodej. Ouřada zase tvrdil, že když objekt převzal, byl v podstatě vykradený a město jej navíc spory připravilo o obchodní partnery i o zisky.
Sotva město spor o vlastnictví domu vyhrálo, netrvalo dlouho a přišla další žaloba. V jednom takovém mezidobí, kdy rozhodnutím soudu Národní dům patřil městu, prodalo jej firmě Eltodo. Než ta ale mohla s čímkoliv začít, následovala opět žaloba a majetek, o který se vedl spor, katastr nemovitostí podle zákona zablokoval.
„Na trojdohodě jsme pracovali rok, její podpis znamená průlom. Nebylo příliš mnoho jiných cest než vytrvat. Jedna možnost byla od projektu ustoupit a oželet peníze, které jsme již investovali a ty byly nemalé,” vysvětluje Prunar.
Stažení všech žalob by mohly soudy ukončit během února.